Hemmet

Sociala medier – ett verktyg för inbrottstjuvar

Vi är många som vill dela med oss av våra semesterupplevelser genom att lägga upp bilder på Facebook eller Instagram. Men du bör vara medveten om att inbrottsligorna också använder sociala medier – men i ett helt annat syfte.

Inbrottsligorna har blivit mycket mer sofistikerade, och många använder i dag öppna källor som sociala medier när de väljer ut ett inbrottsobjekt. Genom Facebook och andra sociala medier kan tjuven få reda på väldigt mycket om ditt liv: hur ditt hem ser ut, vad du har för prylar, när du reser på semester, vad du kör för bil, om du bor själv eller har familj, etcetera.

Vill du ändå dela med dig av dina semestrar i sociala medier? Ett tips är att lägga upp text och bilder först när du är tillbaka från semestern. Kanske inte lika roligt, men klart säkrare!

Varning för ”incheckning”

Inför utlandsresan väljer många att ”checka in” på den terminal de flyger ifrån. Om du ”checkar in” på terminal 2 eller 5 får både dina vänner och tjuvarna veta att du är på väg att resa utomlands. I och med att en ”incheckning” i sociala medier alltid görs i realtid så kan tjuven få reda på exakt när du påbörjar din utlandsresa – och räkna ut ungefär hur länge ditt hus kommer att stå tomt.

Var också försiktig med vad du säger på mobilens telefonsvarare. När du berättar att du är på semester och hur länge du är borta, finns alltid risken att en inbrottstjuv nosar upp informationen och bryter sig in i ditt hem.

Tips!

  • Ska du på semester? Tänk efter både en och två gånger innan du berättar om resan på Facebook, Twitter, Instagram eller andra sociala medier. Risken finns att inbrottstjuven tar tillfället i akt.
  • Se över dina säkerhetsinställningar på Facebook så att t.ex. bara dina vänner kan se vad du skriver.
  • Använd gärna timers så att lampor tänds och släcks i ditt hem när du är borta. Läs mer i artikeln Så skyddar du dig mot inbrott i hemmet.
  • Be en granne hålla koll på din bostad under tiden du är bortrest. Läs mer i artikeln Engagera dig i Grannsamverkan.

Försäkra dig mot inbrott

Med vår hemförsäkring kan du få hjälp om du drabbas av inbrott.

Läs mer och teckna hemförsäkring