Till innehållet
Hemmet

Skydda dina värdesaker

Stöld är det vanligaste brottet i Sverige. Därför är det inte osannolikt att du någon gång, på ett eller annat sätt, kommer att drabbas. Här får du tips på vad du kan göra för att öka chanserna att få tillbaka stulna saker och hur du minskar risken att få påhälsning av tjuven.

Så ökar dina chanser att få tillbaka stulna saker:

 • Dokumentera. Gör en lista över dina värdefulla saker. Filma och/eller ta bilder på smycken, konst och möbler och spara dokumentationen i molnet. Det är viktig information för polisen och ditt försäkringsbolag.
 • Stöldmärk. Om du stöldmärker dina värdesaker med märkDNA kan polisen spåra dem tillbaka till dig, även om de påträffas utomlands. Du kan i princip märka allt du har från mobiler, datorer och konst, till smycken, båtmotorer och golfutrustning. Har du redan din försäkring hos oss, får du rabatterat pris på SmartWater MärkDNA.
 • Skydda dig mot id-stöld, som blir allt vanligare. Konsekvensen av att få sin identitet kapad kan bli att någon lånar pengar, öppnar mobilabonnemang och shoppar på din bekostnad. 
 • Skaffa nyckelbrickor, som hjälper dig att få tillbaka nycklarna om de skulle försvinna eller blir stulna. Med nyckelbricka får nio av tio tillbaka sina borttappade nycklar inom ett par några dagar. Kolla till exempel med din bank eller med Stöldskyddsföreningen.
 • Har du en Iphone eller Ipad, ladda ner gratistjänsten Hitta min Iphone. Den gör det möjligt för dig att se var din Iphone befinner sig, så länge batteriet är laddat och mobilen har täckning. Mer om Hitta min Iphone.
 • Stäm av värdet på dina saker mot din sakförsäkring eller egendomsförsäkring. Och skaffa en specialförsäkring om du har extra värdefulla saker. Du äger säkert mer än du tror. Har du inte rätt försäkringsbelopp riskerar du att gå miste om ersättning om något skulle hända.
 • Samla dina kvitton, till exempel i appen Sparakvittot. Det ökar dina möjligheter att få rätt ersättning om sakerna blir stulna eller skadas.

Gör alltid en polisanmälan om du blir bestulen eller utsatt för brott.

Stoppa tjuven

Det bästa är naturligtvis om du kan hindra tjuven från att ta sig in. Och det finns mycket du kan göra för att minska risken att drabbas av stöld och den obehagliga känslan av att någon har varit inne i ditt hem. År 2015 anmäldes närmare 22 700 inbrott i bostäder i Sverige. Här är tips på vad du kan göra för att få ovälkomna besökare på andra tankar.

Källor: stoldskyddsforeningen.se, smartwater.se, smartaskydd.se

Så minskar du risken för inbrott:

 • Skaffa dig ett bra grundskydd. Godkända lås, säkerhetsdörrar, gallergrindar och larm stoppar många tjuvar. Men inbrottstjuvar är olika och de internationella stöldligorna låter sig kanske inte avskräckas av ett larm.
 • Prata med dina grannar. Grannsamverkan är den avgjort bästa förebyggande åtgärd du kan göra. Den är enkel, effektiv och gratis. Brås (Brottsförebyggande rådets) forskning visar att den totala brottsligheten i områden med grannsamverkan, sjunker med upp till 25 procent. KRIS (Kriminellas revansch i samhället) bekräftar att tjuvar inte gärna verkar i områden som har Grannsamverkan. Mer om Grannsamverkan.
 • Lämna inte dina värdefulla saker framme, synliga utifrån. Men ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet, ha radion på i bakgrunden och städa inte för noga innan du åker bort. Låt det se ut som om någon är hemma. Tillfället gör ofta tjuven.
 • Se till att ha bra belysning utomhus. Tjuvar jobbar helst i mörker.
 • Stöldmärk dina värdesaker och sådant som du kanske har i förråd som cyklar, motorredskap etc. Mer om SmartWater MärkDNA och hur du gör dina saker mindre attraktiva för inbrottstjuvar.
 • Kontrollera regelbundet lås, fönster och dörrar. Se till att inga fönster och dörrar är trasiga eller står öppna.
 • Skaffa ett inbrottslarm. Trygg-Hansa samarbetar med Sector Alarm och erbjuder sina kunder hemlarm för både brand och inbrott till ett förmånligt pris och med sänkt självrisk vid brand eller inbrott.
 • Kanske ett värdeskåp? Om du förvarar värdefulla saker hemma kan ett stöld- och/eller brandsäkert skåp vara en bra idé. Det finns många att välja mellan, så fundera igenom vilka funktioner du prioriterar och vad du ska lägga i skåpet innan du bestämmer dig. Om du väljer en mindre modell, se till att skruva fast det så att tjuvarna inte kan ta med sig skåpet.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring