Att komma hem till en uppbruten dörr och utdragna lådor, tömda på värdesaker, är en mycket obehaglig upplevelse. Gör det därför så svårt som möjligt för tjuven – här berättar vi hur.
Tyvärr är det omöjligt att helt stoppa tjuven. Om en tjuv verkligen vill in i ditt hem – ja, då tar han sig in. Däremot kan du göra det så besvärligt för tjuven att han känner att det inte är mödan värt.
De vanligaste åtgärderna för att förhindra inbrott är att installera godkända lås i dörrar, fönsterlås, säkerhetsdörr, gallergrind och larm. Men det absolut bästa skyddet mot inbrott – som dessutom är gratis – är uppmärksamma grannar.
Rolf Söderberg, kommissarie på Polisen i Västmanland och engagerad i brottsförebyggande arbete, förespråkar Grannsamverkan.
– Grannsamverkan är en bra metod som du och dina grannar kan organisera tillsammans med Polisen. Syftet är att göra bostadsområdet mindre attraktivt för inbrottstjuvar genom att öka uppmärksamheten hos de som bor där samt förmedla kunskap om hur man på bästa sätt kan skydda sig mot inbrott i hemmet, säger Rolf Söderberg.
Rolf Söderberg poängterar att Grannsamverkan inte är någon ”rymdforskning”, utan ett enkelt sätt att minska brotten och öka tryggheten och trivseln genom att bygga upp goda relationer med sina grannar. Forskning från Brottsförebyggande rådet visar att brottsligheten sjunker med upp till 25 procent i de områden som organiserat Grannsamverkan.
Tänk på! Tjuvar vill inte synas och gillar därför när det är mörkt ute. Det är anledningen till att inbrottsrisken ökar med drygt 30 procent under oktober till december.
Det finns bara en metod som verkligen gör skillnad när det handlar om att förhindra inbrott i ditt hem.
Gillar du Facebook och Instagram? Det gör inbrottsligorna också! Tänk på detta innan du gör nästa uppdatering.
Även denna sommar kommer många att vara hemma mer än vanligt under semestern. Men risken för inbrottstjuvar finns kvar även när vi inte reser bort. Här kommer tips på hur du bäst skyddar dig från tjuven och vilka ägodelar du bör vara extra rädd om.