Vänd på brandsläckaren (och andra brandtips)

Ett bra brandskydd – som består av brandvarnare, brandsläckare och brandfilt – kan göra skillnaden mellan liv och död. Ändå har närmare sju av tio svenskar ett otillräckligt brandskydd hemma.

 

I Sverige brinner det varje dag i ett 20-tal hem, och varje år dör över 100 personer i bostadsbränder. Den mänskliga faktorn är den vanligaste brandorsaken. Ett stearinljus som glöms bort, en kastrull som kokar torrt, en bastu full med bråte som sätts på av misstag…

 

Väldigt många tragedier skulle kunna undvikas om hemmet bara hade ett fullgott brandskydd. Trots att det varken är särskilt dyrt eller svårt att skaffa, så saknas ett komplett brandskydd i de flesta svenska hem.

 

Brandvarnaren är nummer ett

 

Brandvarnaren är den som väcker dig om det börjar brinna på natten eller varnar dig för en brand du inte ser direkt. Den räddar liv och är den första brandsäkerhetsprylen du måste skaffa. Sov inte utan brandvarnare!

 

Sköt om din pulversläckare

 

Pulversläckaren är den absolut vanligaste typen av brandsläckare i våra hem och rekommenderas också av Brandskyddsföreningen. Släckaren bör vara på sex kilo och placeras centralt och synligt i bostaden. Den är i princip underhållsfri och släcker de flesta typer av bränder.

 

Men lite skötsel kräver den ändå. Det finns en risk att pulvret klumpar ihop sig i botten. Det åtgärdar du genom att vända på brandsläckaren 1–4 ggr/år. Det kan också hända att den tappar trycket, så håll koll på den lilla mätaren då och då – pilen ska stå på grönt.

 

Brandfilten kväver elden

 

Enligt en undersökning gjord av Trygg-Hansa har 95 procent en brandvarnare, 66 procent en brandsläckare och 33 procent en brandfilt. Brandfilten är effektiv att kväva elden med om det börjar brinna på spisen, där det kan vara direkt farligt att försöka släcka med vatten. Om det tar eld i någons kläder så är brandfilten också mycket effektiv att släcka med. Tänk på att släcka från ansiktet och nedåt.

 

Brandöva och bestäm en uppsamlingsplats!

 

Minst lika viktigt är det att öva utrymning med familjen och bestämma en gemensam uppsamlingsplats där ni ses ifall ni behöver utrymma bostaden. Läs mer om detta här.


Tips! Så skyddar du dig mot brand i hemmet

 

  • Om du inte redan har det skaffa brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Produkterna kan bland annat köpas från Trygg-Hansas säkerhetsshop.
  • Har ditt hem flera våningsplan? Brandvarnare ska finnas på samtliga plan, helst också brandsläckare och brandfilt.
  • Placera brandsläckare och brandfilt tillsammans och centralt, gärna nära köket.
  • Visa alla i familjen hur man använder brandsläckaren och brandfilten.
  • Lär barnen att stänga dörren till det rum som brinner och att krypa ut, under den giftiga brandröken.
  • Ha en utrymningsplan med fastställd uppsamlingsplats. Öva utrymning med hela familjen minst en gång per år.