Hemmet

Varje år dör drygt 100 personer i bränder

De flesta bränder med dödlig utgång sker i hemmet. För det är just i hemmet som vi utsätter oss för störst risk genom att tända levande ljus och elda i öppnas spisen. Så här skyddar du dig mot brand utan att avstå från myset.

Mycket av den lösa inredningen i våra hem innehåller plast. Därför tar det bara ett par minuter för lägenheten eller villan att bli helt övertänd. Brandrisken är störst under vintermånaderna, då vi trotsar kylan och mörkret genom att elda.

– Det finns mycket man som privatperson kan göra för att förebygga bränder i hemmen. En brandvarnare som testas regelbundet är en billig livförsäkring, likaså brandsläckare och brandfilt. Man bör också ha gjort en utrymningsplan och bestämt en uppsamlingsplats. Med de sakerna, tillsammans med kunskaper om hur man eldar rätt, kommer man långt, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert.

Så förebygger du brand

Varje dag brinner det i ett 20-tal hem i Sverige, och varje år dör drygt 100 personer. Ett enkelt och effektivt sätt att förebygga brand är att undvika ljusstakar i trä. Använd i stället ljusstakar av keramik, glas eller metall. Ställ inte ljus på tv-apparaten, nära en gardin eller i en bokhylla. Och lämna aldrig ett rum med tända ljus.

En bra tumregel är att den som tänder ett ljus också ska släcka det. Ytterligare ett tips är att sätta en kom-ihåg-lapp på insidan av ytterdörren: Släck ljusen!

Elda lugnt med rätt ved

Har du en eldstad hemma? Att starta en eld i en nedkyld eldstad under vintern innebär en hård påfrestning på skorstenen. Börja därför med en mindre brasa och låt skorstenen värma upp sig innan du lägger på flera vedträn. Veden som används är också en viktig faktor, och här är lövträd att rekommendera, som brinner lugnt och länge.

Om en brand uppstår som på något vis orsakats av kamin eller skorsten och det visar sig att husägaren har slarvat med installationen av kaminen eller att skorstenen har eldningsförbud, riskerar man att få nedsatt ersättning från försäkringsbolaget.

– Vi vill poängtera hur viktigt det är med regelbunden, fackmannamässig sotning, säger Håkan Franzén.

Brandskyddets 5 måsten

Det bästa är givetvis att förebygga brand. Men bränder uppstår, och för att minimera skadan bör du ha brandskyddets fem måsten: brandsläckare, brandvarnare, brandfilt, utrymningsplan och uppsamlingsplats.

Tips! Så undviker du brand när du eldar

  • Elda bara med torr och finkluven ved
  • Fyll på ofta med lite ved åt gången
  • Bästa brasveden är lövträd, till exempel rönn, bok, ek, ask, lönn och björk. Veden brinner lugnt och glöder länge. Tänk på att elden ska brinna och inte pyra.
  • Om du eldar med gran eller tall ska luckan vara stängd, på grund av gnistbildning.
  • Askan ska läggas i en metallhink med lock som förvaras utomhus.
  • Ha alltid en brandsläckare, brandfilt och brandvarnare hemma. Rekommendationen är en brandvarnare på varje våning, och att brandvarnarens övervakningsområde inte bör överstiga 60 kvadratmeter.
  • Kontrollera att brandvarnaren fungerar. Byt batteri och dammsug gärna brandvarnaren.
  • Sätt brandvarnaren utanför sovrummen i den väg som ni ska använda för att komma ut i det fria från sovrummen.
  • Placera brandvarnare i taket med 12 meters avstånd från varandra och minst 50 cm till vägg.
  • Brandvarnaren har en begränsad livslängd och bör bytas ut efter 8-10 år.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring