Renovera kök – här är framgångsreceptet

Funktion, design och säkerhet. Det är tre avgörande faktorer för att du ska bli nöjd med ditt nya kök, oavsett om det handlar om att renovera kök, byta kök eller att bygga ett helt nytt kök.

 

Köket har blivit vårt nya vardagsrum. Här samlas familjen och tillbringar en stor del av sin tid tillsammans. Därför är det naturligt att många vill förändra och förbättra sin köksmiljö.

 

Men det är en hel del som du bör tänka igenom innan du startar din köksrenovering. Rätt design och kvalitet är centrala delar, men funktion och säkerhet bör komma i första hand vid renovering av kök.

 

– Moderna kök har många fler vattenanslutningar än förr, till exempel inbyggd kaffemaskin, diskmaskin eller kyl och frys med ismaskin. De kan orsaka vattenskador. Ofta handlar det om droppläckage som tar lång tid att upptäcka, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

 

Vattenskador allt vanligare

 

Vattenskador har blivit vanligare i kök och kostar i genomsnitt 50 000 kronor att åtgärda, men i värsta fall flera miljoner. Håkan Franzén rekommenderar därför att följa VVS-företagens branschregler Säker Vatteninstallation. Diskmaskinen ska till exempel ha en avstängningskran ovanför diskbänken.

 

– Diskmaskinen används dagligen och det är bra att enkelt kunna stänga vattentillförseln. Glöm inte heller droppbrickan av plast under diskmaskinen som gör det lättare att upptäcka smygläckage, tipsar Håkan Franzén.

 

Planera ditt kök noggrant

 

Att laga mat blir mycket enklare och roligare i ett kök där spis, diskbänk, arbetsbänkar, kyl och frys samt förvaringsutrymmen är genomtänkt placerade.

 

Anlita experthjälp om du inte har möjlighet att lägga ner tid på det förberedande arbete som behövs och använd alltid hantverkare med goda referenser.


Tips! Så undviker du fällorna vid en köksrenovering:

 

  • Bestäm i förväg hur mycket pengar du tänker lägga på köket. Kostnaderna skenar lätt iväg och det är därför viktigt att göra en budget.
  • Även om du köper mycket tjänster är tidsbrist din största fiende vid en köksrenovering. Räkna med att hela projektet tar tre till sex månader, från planering till färdigt resultat.
  • Leta upp en förtroendeingivande kökssäljare. Det är mycket värdefullt att ha en kunnig expert eftersom det är en mängd beslut som ska tas på kort tid.
  • Rita upp en plan för att uppnå bästa funktionalitet. Testa kakelsorter och färgkombinationer genom att ta hem prover för att kunna ta mer vågade beslut när det gäller färgsättning och materialval.
  • Minimera krånglet genom att dokumentera arbetet och skriv tydliga avtal, särskilt för arbeten som kräver certifiering, till exempel installation av gas eller vattenledningar. Läs mer på www.sakervatten.se