Hemmet

Renovera badrum – men undvik en kalldusch

Svart eller vitt, mosaik eller kakel? Det finns mängder av frågor för den som ska renovera badrum. Men det är många som glömmer det kanske viktigaste av allt – att anlita rätt expertis som förhindrar dyra överraskningar.

Varje år får försäkringsbolagen in tusentals anmälningar om vattenskador i bad- och duschrum*. Den vanligaste skadeorsaken är dåliga tätskikt vilket i värsta fall mynnar ut i en vattenskada som i genomsnitt kostar drygt 80 000 kronor att åtgärda. Det finns med andra ord all anledning att vara vaksam och noggrann vid badrumsrenovering.

Låt proffsen hjälpa till

Att renovera eller bygga badrum själv kan vara komplicerat. Därför är det alltid en god idé att anlita en expert när du skaffar nytt badrum.

– Det är många som lägger stora pengar vid renovering av badrum. Då är det viktigt att se till att resultatet blir så bra som möjligt och inte riskera att en skada uppstår, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Dokumentation och tydliga avtal

Det finns flera saker du själv kan göra för att minska skaderisken vid badrumsrenovering. Några av dem är att stegvis dokumentera renoveringen, välja en kvalitetscertifierad hantverkare med våtrumsbehörighet och upprätta tydliga arbetsavtal. Det går aldrig att skydda sig till hundra procent mot felaktigheter, men med dessa åtgärder har du i alla fall gjort allt du kunnat för att undvika de största riskerna.

* Källa Vattenskadecentrum

Tips! Tänk på det här när du ska renovera badrum:

  • Anlita en kvalitetscertifierad hantverkare som har våtrumsbehörighet och utbildning i Byggkeramikrådet, BKR. Du hittar hantverkare på exempelvis Brabyggare.se
  • Kolla så att hantverkaren inte finns med på Råd & Röns svarta lista.
  • Skriv tydliga avtal där det står att branschregler ska gälla, ladda ned avtalsmall från boupplysningen.
  • Gör delbesiktningar under arbetets gång. Undersök till exempel att underarbetet är riktigt gjort innan kaklet sätts dit.
  • Genomför en slutbesiktning med en oberoende och kunnig besiktningsman (läs mer på www.sbr.se).
  • Be om ett kvalitetsintyg innan du betalar entreprenören.
  • Säker Vatten AB har tagit fram viktiga råd till dig som ska renovera badrum, kök eller tvättstuga. Läs mer här.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring