Till innehållet
Hemmet

15 tips för att förhindra inbrott under semestern

Även denna sommar kommer många att vara hemma mer än vanligt under semestern. Men risken för inbrottstjuvar finns kvar även när vi inte reser bort. Här kommer tips på hur du bäst skyddar dig från tjuven och vilka ägodelar du bör vara extra rädd om.

De senaste åren har antalet bostadsinbrott i Sverige minskat, enligt statistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå). Men den positiva trenden betyder inte att det är läge att slappna av, då tjuvarna är snabba på att utnyttja varje situation.

– Risken för inbrott finns alltid där, oavsett om man går till stranden i två timmar eller åker till sommarstugan i två veckor, säger Håkan Franzén, som är Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Så skyddar du dig mot inbrottstjuvar

Dagens inbrottstjuvar är ofta ute efter mindre föremål som kan bäras med i en väska, såsom elektronik, smycken och kontanter. En annan stöldbegärlig sak är passet, som kan vara värt tiotusentals kronor på svarta marknaden. Tänk på att det är svårt att gömma dessa saker i hemmet då tjuvarna är experter på att hitta platserna vi tror är säkra. En bättre taktik är att organisera Grannsamverkan, men även att få tjuven att tro att du är hemma.

– Om du ska lämna hemmet, vare sig det handlar om någon timme eller en längre period bör du se till att bostaden är låst men även ser bebodd ut. Du kan till exempel installera en timer på lamporna och undvika att dra för gardiner och persienner, säger Håkan och fortsätter:

– De flesta inbrott sker under dagtid, så lämna inte dina värdefulla saker framme, synliga utifrån, även om du bara ska bort en kort stund. Ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet eller ha radion på i bakgrunden, men viktigast är att se till att det finns Grannsamverkan i området.

15 tips från experten

Det går aldrig att skydda sig helt från inbrott, men det går att göra mycket för att minska risken. Håkan Franzén har samlat sina bästa tips för hur du skyddar hemmet mot inbrott.

  • Gå med i eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
  • Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.
  • Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör ha lås.
  • Fundera på att skaffa ett godkänt larm som är kopplat till en larmcentral.
  • Om du har larm ska hela huset vara larmat, inte bara nedervåningen.
  • Förvara inte stegar på tomten. Den kan vara till stor hjälp för en tjuv som vill ta sig in.
  • Ställ in en timer på lamporna – så huset ser ut att vara bebott när du inte är hemma.
  • Lämna leksaker och dylikt på tomten så det ser ut som någon är hemma.
  • Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.
  • Be grannen ta hand om posten och hålla ett vaksamt öga på ditt boende samt höra av sig ifall de ser något misstänkt.
  • Om du är villaägare – ta bort växtlighet som ligger nära huset, särskilt den runt altandörren. I skydd av denna kan tjuven annars ta sig in ostört.
  • Installera utomhusbelysning med rörelsevakt, gärna mot ytterdörr, altandörr och lågt liggande fönster.
  • Tjuvar använder också sociala medier, så var försiktig med att lägga ut bilder och berätta var du befinner dig om att du inte är hemma.
  • Lämna inte värdesaker framme, synliga utifrån, även om du bara ska bort en kort stund. Men ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet eller ha radion på.
  • Ett stöld- och/eller brandsäkert skåp kan vara en bra idé. Det finns många att välja på, så fundera över vilka funktioner du vill ha och vad du ska lägga i skåpet innan du bestämmer dig. Om du väljer en mindre modell, se till att skruva fast det så att tjuvarna inte kan ta med sig skåpet.

Gå med i Grannsamverkan

Grannsamverkan är det bästa sättet att förhindra inbrott. Det bygger på ett samarbete mellan boende, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och Polisen, där ni tillsammans hjälps åt för att förhindra inbrott. De boende hjälps åt att hålla uppsikt över vilka som rör sig i området och noterar sådant som verkar misstänkt och om det behövs kan de tillkalla polis.

Kontakta dina grannar och hör om det finns intresse för Grannsamverkan. Om så är fallet utser ni en av grannarna till Polisens kontaktperson. Därefter tar ni kontakt med den lokala Polisen på 114 14 och meddelar att ni vill starta Grannsamverkan.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring