Ladda mobilen och elcykeln säkert
Är det så viktigt att dra ur sin mobilladdare och att inte ladda elcykeln på natten? Ja, det är det. Bränder i uppladdningsbara batterier blir allt vanligare när vi laddar fler och fler saker i våra hem.
Att ha många laddare på olika platser i hemmet är bekvämt. Numera finns det även allt fler saker som ska laddas, från mobilen, datorn och elsparkcykeln till gräsklipparen eller dammsugaren. För att inte tala om elbilen.
Men fler och fler bränder startar i laddare eller i så kallade litiumjonbatterier – och när du laddar är risken högre att det uppstår en brand. Därför är det bra att komma ihåg att dra ur sladden och ha koll på platsen där du laddar, så att inget brännbart material finns i närheten.
Skapa en riskfri laddplats
Gör en säker laddplats för mindre elektronik på avstånd från kläder, trä eller annat brännbart material. Ladda till exempel inte cykelbatteriet i hallen utan om möjligt i ett plåtskåp.
Batterier är känsliga för stötar och värmeväxlingar
Batterier med litiumjoner är energieffektiva men även känsliga, särskilt för stötar och extrema temperaturer. Om batteriet har råkat ut för en hård stöt kan det ha blivit skadat och då ökar risken för att det ska börja brinna. Batteriet kan se helt ut och fungera som vanligt, men vara skadat inuti. Då är det viktigt att byta ut det.
Att ladda din elsparkcykel eller mobil i hög värme kan även göra batteriet instabilt och öka risken för brand. Ladda till exempel inte i starkt solljus.
Så laddar du batterierna säkert
Här nedan ser du en lista på vad du kan göra för att minska risken för att någon av dina laddare börjar brinna:
- Ha koll när du laddar! Ladda aldrig på natten utan avsluta laddningen när du går och lägger dig – och förstås när du lämnar hemmet.
- Dra alltid ur sladden ur både apparaten och väggen när du har laddat klart.
- Ladda på hårt underlag – inte i sängen eller soffan.
- Gör en särskild laddplats där en eld har svårare att sprida sig till brännbart material som kläder, trämöbler, gardiner eller annat brännbart material.
- Använd originalladdaren du får med till produkten
- Behöver du köpa en ny laddare, se till att den är CE-märkt
- Ladda bara med hela sladdar. Om sladden är trasig – släng den och köp en ny!
- Har du tappat ditt batteri eller har det fått en hård stöt på något annat sätt? Då kan det vara skadat inuti. I sådana fall ska du byta batteriet.
- Ladda inte i höga temperaturer, till exempel i solen.
- Om du har en elbil, ladda den vid en laddstolpe en bra bit ifrån en byggnad hellre än i en laddbox som sitter på en vägg. Läs mer om hur du laddar bilen säkert här.
- Ska du installera solceller? Då måste du placera och använda batteriet som det står i tillverkarens instruktion och följa bygg- och brandregler.
- Ha alltid flera fungerande brandvarnare i hemmet.
Hjälp, dammsugaren brinner!
Om din apparat börjar brinna ska du göra det viktigaste vid en brand:
- Rädda
- Varna
- Larma
- Släck (men var försiktig)
Var försiktig med ett batteri som brinner
Att själv släcka en brand som pågår i ett litiumjonbatteri är nästan omöjligt, och man ska vara väldigt försiktig med att närma sig batteriet då det finns viss risk för att det kan uppstå en så kallad termisk brand. I sådana fall kan elden ta fart och giftiga gaser spridas som är farliga att andas in.
Tänk på att ju större batteriet är, desto farligare är det att hantera själv. Ring räddningstjänsten i första hand, men försök att dra ur laddarens kabel och släcka elden om den spridit sig till intilliggande material.
Litiumjonbatterier med lägre kapacitet – exempelvis i mobiltelefoner, elcyklar och liknande – går oftast bra att kyla ned med vatten även om det kan vara svårt att släcka elden helt.
Låt batteriet ligga kvar i vattnet och kontakta en återvinningscentral så att de kan ta hand om det på ett säkert sätt.
Förvara batterierna på rätt sätt
Behåll litiumjonbatterier i sin originalförpackning och förvara dem allra helst i rumstemperatur – undvik höga temperaturer.
Lägg aldrig lösa batterier ihop med metallföremål som gem, nycklar eller andra batterier (nya eller gamla). Måste du ha batterierna liggande hemma och inte har kvar förpackningen – tejpa för polerna med eltejp.
Elbilen och andra elfordon: ladda riskfritt
Äger du en elbil, elhybridbil eller elmotorcykel? Ta alltid reda hur du ska installera en laddbox, placera och ladda fordonet så säkert som möjligt, så att du undviker en brand.
Fler tips för ett brandsäkert hem!
Har du brandsäkrat hemmet? Här berättar vi hur du brandsäkrar ditt hem och vilken utrustning du behöver. Brandsäkra ditt hem nu
Försäkra dig mot brand
Med vår hemförsäkring kan du få hjälp om ditt hem skadas i en brand.