Hemmet

Brandstege

Köp rätt brandstege till ditt hem

Om det bara finns en dörr till din bostad, eller om huset har flera våningar, är det en god idé att även komplettera ditt brandskydd med en brandstege. Du kan välja mellan fast monterade och utfällbara brandstegar, i olika längder. Är huset avlångt eller lite större bör du ha två brandstegar, en i varje ände.

Montera eller inte montera?

En utfällbar brandstege krokas fast över en fönsterkarm och ska vanligen inte monteras. Vissa modeller kan fungera som utrymningsväg och det kan då krävas att du fäster två krokar innanför fönstret. Det viktigaste är att stegen är lättåtkomlig och nära fönstret som ska fungera som utrymningsväg.

Övning ger färdighet – och trygghet

Testa gärna brandstegen, så att du känner dig säker på hur det ska gå till. Öppna fönstret och kasta ut brandstegen. Konstruktionen gör att stegen inte kan trassla ihop sig, utan hänger rakt ner och är klar att använda. Den behöver inte gå ända ner till marken. Prova att klättra så märker du att det fungerar bra ändå!Prata också med hela familjen om var ni ska samlas när ni har kommit ut. Vid en brand är det viktigt att ha en uppsamlingsplats så att ni vet när alla är ute – så att ingen tror att någon saknas och går in i huset igen.

Försäkra dig mot brand

Med vår hemförsäkring kan du få hjälp om ditt hem skadas i en brand.

Läs mer och teckna hemförsäkring