Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

Så brandsäkrar du ditt hem - det kan rädda liv

Glad pojke öppnar paketplay-button
shadow

Att råka ut för brand är aldrig roligt men genom att vara väl förberedd och utrustad med rätt brandsäkerhetsprodukter ökar du dina chanser att avstyra en katastrof om olyckan skulle vara framme. 


Varje dag brinner det i 17 svenska hem. Men alla bränder är små till en början. Därför är de första minuterna efter att en brand har upptäckts avgörande. Oftast finns då fortfarande en chans att hejda branden från att utvecklas till en katastrof. Genom att brandsäkra ditt hem är chansen stor att ingen behöver komma till skada.

Brandsäkra varje våningsplan

Du bör utrusta din bostad med ett komplett brandskydd, som består av brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Brandvarnaren bör kontrolleras regelbundet, för att säkerställa att den fungerar. Brandsläckaren som rekommenderas är sex kilos pulversläckare. Brandfilten bör placeras centralt i hemmet, gärna i köket. Har din bostad flera våningsplan? Då bör du ha ett komplett brandskydd på varje våningsplan.

Minst lika viktigt – och något som många inte tänker på – är det att göra en utrymningsplan (samt en alternativ utrymningsplan), bestämma en uppsamlingsplats och öva utrymning med familjen.

Har du barn? Lär dem att inte gömma sig för elden, att de ska ropa på hjälp och hur viktigt det är att krypa ut –, under den svarta, giftiga röken. Lär dem också att stänga dörren till det rum som brinner. Bor ni i lägenhet? Berätta för barnen att de aldrig får gå ut i en rökfylld trappuppgång, att de i stället ska stanna kvar i lägenheten och tillkalla hjälp därifrån, antingen genom att ringa 112 eller ropa på hjälp från fönstret eller balkongen, och stänga dörren bakom sig.

Brandöva med vår film, funkar även i Virtual Reality

Barn såväl som vuxna hanterar ofta stressade situationer genom att reagera istället för att agera. Genom att brandöva hemma minst en gång per år, så lär sig hela familjen vad de ska göra om det börjar brinna. Med Trygg-Hansas 360°-film Brandkoll kan du brandöva i Virtual Reality. Har du inte VR-glasögon går det bra att titta på mobilen till exempel. Läs mer om Brandöva i VR

– Forskning och erfarenhet visar att barn ofta blir paralyserade när det börjar brinna, rädslan för röken och elden gör att de många gånger gömmer sig under sängen eller i garderoben istället för att lämna bostaden. Genom övning är det möjligt att programmera hjärnan till att agera rätt istället för att reagera fel i händelse av brand, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

Brandsäkra ditt hem – 5 måsten

• Brandsläckare

• Brandvarnare

• Brandfilt

• Utrymningsplan

• Uppsamlingsplats

Ladda ner checklista

• Köp brandsäkerhetsprodukter här

play-button
shadow

Att brandöva hemma räddar liv

Vet du hur du skall agera om det börjar brinna i din bostad? Med vår film VR-film får du uppleva hur det är att vara i ett brinnande hus och lära dig brandöva.

Se filmenarrow
shadow

Brandöva hemma

Det är mycket viktigt att man har en utrymningsplan. Denna ser olika ut, beroende på om man bor i ett flerfamiljshus eller i villa. Det viktigt att alla i familjen känner till den och vet va…

Läs merarrow