Hemmet

Så brandsäkrar du ditt hem - det kan rädda liv

Att råka ut för brand är aldrig roligt men genom att vara väl förberedd och utrustad med rätt brandsäkerhetsprodukter ökar du dina chanser att avstyra en katastrof om olyckan skulle vara framme.

Varje dag brinner det i 17 svenska hem. Men alla bränder är små till en början. Därför är de första minuterna efter att en brand har upptäckts avgörande. Oftast finns då fortfarande en chans att hejda branden från att utvecklas till en katastrof. Genom att brandsäkra ditt hem är chansen stor att ingen behöver komma till skada.

Brandsäkra varje våningsplan

Du bör utrusta din bostad med ett komplett brandskydd, som består avbrandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Brandvarnaren bör kontrolleras regelbundet, för att säkerställa att den fungerar. Brandsläckaren som rekommenderas är sex kilos pulversläckare. Brandfilten bör placeras centralt i hemmet, gärna i köket. Har din bostad flera våningsplan? Då bör du ha ett komplett brandskydd på varje våningsplan.

Minst lika viktigt – och något som många inte tänker på – är det att göra en utrymningsplan (samt en alternativ utrymningsplan), bestämma en uppsamlingsplats och öva utrymning med familjen.

Har du barn? Lär dem att inte gömma sig för elden, att de ska ropa på hjälp och hur viktigt det är att krypa ut –, under den svarta, giftiga röken. Lär dem också att stänga dörren till det rum som brinner. Bor ni i lägenhet? Berätta för barnen att de aldrig får gå ut i en rökfylld trappuppgång, att de i stället ska stanna kvar i lägenheten och tillkalla hjälp därifrån, antingen genom att ringa 112 eller ropa på hjälp från fönstret eller balkongen, och stänga dörren bakom sig.

Brandöva med vår film, funkar även i Virtual Reality

Barn såväl som vuxna hanterar ofta stressade situationer genom att reagera istället för att agera. Genom att brandöva hemma minst en gång per år, så lär sig hela familjen vad de ska göra om det börjar brinna. Med Trygg-Hansas 360°-film Brandkoll kan du brandöva i Virtual Reality. Har du inte VR-glasögon går det bra att titta på mobilen till exempel. Läs mer om Brandöva i VR

– Forskning och erfarenhet visar att barn ofta blir paralyserade när det börjar brinna, rädslan för röken och elden gör att de många gånger gömmer sig under sängen eller i garderoben istället för att lämna bostaden. Genom övning är det möjligt att programmera hjärnan till att agera rätt istället för att reagera fel i händelse av brand, säger Barnens försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

Brandsäkra ditt hem – 5 måsten

 • Brandvarnare
  När du ska sätta upp din brandvarnare är det viktigt att du sätter den i takets högsta punkt, eftersom röken stiger uppåt. Testa brandvarnaren regelbundet genom att trycka på testknappen – då ska du höra en varningssignal. Efter 8–10 år behöver du byta ut alla brandvarnare, men batteriet behöver normalt bytas varje år. Tänk på att du kan behöva fler brandvarnare, beroende på bostadens storlek.
 • Brandsläckare
  Du behöver tänka på fem saker: skaffa en godkänd brandsläckare, placera den lätt åtkomligt, lär alla hur den fungerar och vänd på den regelbundet så att pulvret inte riskerar att klumpa ihop sig. Kontrollera sedan att brandsläckarens nål står på grönt.
 • Brandfilt
  En brandfilt är bra att släcka små bränder med. Sätt upp en i köket där de flesta bränder startar, samt en på varje våningsplan. Det är viktigt att brandfilten är lättillgänglig och nåbar för alla i hemmet.
 • Utrymningsplan
  Gör en utrymningsplan och engagera hela familjen i planeringen. Gå igenom bostadens alla utrymningsvägar och se till att inte blockera några utvägar. Det är viktigt att alla i familjen känner till utrymningsplanen och vet vad som gäller om det skulle börja brinna.
 • Uppsamlingsplats
  Vid en brand är det mycket viktigt att ni har bestämt en tydlig uppsamlingsplats, utanför bostaden. Om alla går dit så vet ni när alla är ute – och ingen behöver gå in i huset igen för att kolla om någon saknas.

De säkraste julklappstipsen

Visste du att var tredje brand börjar i köket och att risken är extra stor i december när vi både lagar mycket mat och tänder många levande ljus? Här är våra bästa och säkraste julklappstips som du enkelt beställer i vår säkerhetsshop.

 • Brandvarnare
 • Brandfilt
 • Spisvakt
 • Brandsläckare
 • Säkerhetslina

Beställ klapparna här