Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

40 procent ökad brandrisk i december

shadow

Första advent är en efterlängtad tid för många. Julen närmar sig, vi tänder stearinljus och eldar gärna i öppna spisen. Mysets baksida är att risken för brand ökar rejält.

Det sker 40 procent fler bränder i svenska hem i december jämfört med snittet under övriga året, enligt Trygg-Hansas skadestatistik.

– Från och med första advent sitter vi gärna inne framför stearinljus och öppen spis. Tyvärr ökar risken för bränder kraftigt då. Det gäller att vara extra varsam när man har tända ljus eller brasa. Med relativt enkla brandskydd som brandvarnare, brandsläckare och brandfilt kan många bränder förebyggas, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert.

Levande ljus – vanligaste brandorsaken

De flesta svenska hem har numera brandvarnare. Men det är bara varannan person som har en brandsläckare och var femte som har en brandfilt.

Sett över hela året är levande ljus den vanligaste brandorsaken och källan till mer än var fjärde brand i svenska hem. Den näst vanligaste orsaken till brand i svenska hus och lägenheter är spisen och ugnen, som står för var femte brand. Den tredje vanligaste orsaken är elfel.

Brandöva hemma med familjen

Håkan Franzén anser att vanliga familjer bör ta efter dagis, skola och arbetsplatser och ha brandövning i hemmet minst en gång per år.

– På dagis, skola och jobb är vi bra på att brandöva, men hemma glömmer vi bort det. Ett sätt att göra det är att familjen tillsammans kontrollerar att brandvarnare fungerar, att det finns brandsläckare och brandfilt och att de inte är undangömda i något förråd. Man bör också tillsammans bestämma en uppsamlingsplats utanför bostaden, säger Håkan Franzén.

Bor ni i lägenhet? Lär barnen att stanna kvar i lägenheten om trapphuset är rökfyllt och att hålla ytterdörren stängd. För du vet väl: Det är nästan alltid röken som dödar, inte elden. Hjälp kan tillkallas genom att ringa 112 eller skrika från fönster/balkong.

Kom ihåg! Brandsläckare, brandvarnare, brandfilt, utrymningsplan och uppsamlingsplats – det är hemmets fem måsten när det gäller brandskydd. Mer information om brandskydd och hur du brandövar hemma hittar du här.

Du släckte väl ljusen?

• Lämna aldrig ett rum med levande ljus. En god regel är att den som tänder ljuset också släcker det.

• Tänd bara ljus som står stadigt i obrännbara ljusstakar. Ta bort alla brandfarliga dekorationer.

• Ha inget brännbart i närheten av ljusstaken.

• Om du tänder värmeljus, använd då bara hållare som är avsedda för detta. De klarar värmen och har tillräckligt med lufthål.

• Ha koll på de mindre barnen. Att en ljusstake välter är ett ögonblicksverk.

• Se över sladdar och kontakter till elektriska adventsljusstakar och stjärnor. Släck dem med en strömbrytare eller genom att ta ur stickkontakten ur vägguttaget. Elfel är en av de vanligaste brandorsakerna.

• Ställ inga föremål på tv:n.

• Utrusta ditt hem med brandvarnare, brandsläckare och brandfilt!

shadow

Varje år dör drygt 100 personer i bränder

De flesta bränder med dödlig utgång sker i hemmet. Så här skyddar du dig mot brand utan att avstå från myset.

Läs merarrow
shadow

Vattenskada i kök och badrum

Det finns många orsaker till vattenskada i hemmet. Tänk därför på detta innan du öppnar dörren till hantverkarna.

Läs merarrow