Ökad invasion av skadedjur i hemmet

Allt fler svenska hem invaderas av vägglöss och kackerlackor. De främsta orsakerna till problemet är att vi reser mer och mer, och att vi handlar mycket begagnat. Så här undviker du att drabbas av ohyra.

 

På bara ett decennium har antalet saneringar på grund av vägglöss ökat drastiskt – från ett fåtal per år till tiotusentals. Kackerlackan har också blivit vanligare. Enligt Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert, beror ökningen av skadedjur främst på resor och begagnade möbler.

 

– Vi reser mer och handlar mer begagnat, vilket innebär att många får med sig vägglöss eller kackerlackor hem utan att veta om det. Dessa skadedjur kan även förflytta sig mellan lägenheter, något vi alltid vetat gäller kackerlackor, men när det gäller vägglöss är det relativt ny kunskap, säger Håkan Franzén.

 

Stockholm mest drabbat av skadedjur

 

Statistik från Trygg-Hansa och saneringsföretaget Nomor visar att skadedjursproblemet är störst i Stockholms län.

 

– I Stockholm bor det fler människor, vi bor tätare och många flyttar runt i andrahand. Dessutom reser stockholmare mer än folk i övriga landet. Vi handlar också mer på Blocket, bland annat begagnade sängar som kan vara fulla med vägglöss, förklarar Håkan Franzén.

 

Upp till tio saneringar krävs

 

Hur många saneringar som behövs om hemmet väl är drabbat av vägglöss och kackerlackor skiftar. Ibland räcker det med en eller två stycken, men riktigt svåra fall kan kräva upp emot tio besök av saneringsföretaget.

 

– Vi ser nu ett ökat problem i studentboenden, men även generellt för flerbostadshus. För att få bukt med detta växande problem måste man, om man upptäcker att man fått vägglöss eller kackerlackor i bostaden, omgående informera såväl fastighetsägaren som sina grannar, säger Andreas Olsson på saneringsföretaget Nomor.


Tips! Så slipper du skadedjur som souvenirer

 

  • Sprid inte ut dina kläder på hotellrummet under semestern. Lägg inte väskan i närheten av sängen eller på golvet under den.
  • Brukar du köpa med dig mat från utlandet? Var uppmärksam på kackerlackor, så att du inte får med dig några hem.
  • När du kommer hem tvätta kläderna du haft med dig på resan, om möjligt i 60 grader. Lägg inte in dem direkt i garderoben.
  • Ta aldrig in resväskan i ditt sovrum hemma. Placera den istället i ett kallt förråd, alternativt i en plastsäck inomhus.
  • Vid städning, dra om möjligt fram spis och kyl/frys, då detta är ställen där kackerlackorna trivs.
  • Mer information om vägglöss och kackerlackor, och vad du kan göra för att hålla dem borta från ditt hem, finns i Trygg-Hansas Små djur, stora problem En rapport att lusläsa.