Hemmet

Ökad invasion av skadedjur i hemmet

Allt fler svenska hem invaderas av vägglöss och kackerlackor. De främsta orsakerna till problemet är att vi reser mer och mer, och att vi handlar mycket begagnat. Så här undviker du att drabbas av ohyra.

På bara ett decennium har antalet saneringar på grund av vägglöss ökat drastiskt – från ett fåtal per år till tiotusentals. Kackerlackan har också blivit vanligare. Enligt Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert, beror ökningen av skadedjur främst på resor och begagnade möbler.

– Vi reser mer och handlar mer begagnat, vilket innebär att många får med sig vägglöss eller kackerlackor hem utan att veta om det. Dessa skadedjur kan även förflytta sig mellan lägenheter, något vi alltid vetat gäller kackerlackor, men när det gäller vägglöss är det relativt ny kunskap, säger Håkan Franzén.

Stockholm mest drabbat av skadedjur

Statistik från Trygg-Hansa och saneringsföretaget Nomor visar att skadedjursproblemet är störst i Stockholms län.

– I Stockholm bor det fler människor, vi bor tätare och många flyttar runt i andrahand. Dessutom reser stockholmare mer än folk i övriga landet. Vi handlar också mer på Blocket, bland annat begagnade sängar som kan vara fulla med vägglöss, förklarar Håkan Franzén.

Upp till tio saneringar krävs

Hur många saneringar som behövs om hemmet väl är drabbat av vägglöss och kackerlackor skiftar. Ibland räcker det med en eller två stycken, men riktigt svåra fall kan kräva upp emot tio besök av saneringsföretaget.

– Vi ser nu ett ökat problem i studentboenden, men även generellt för flerbostadshus. För att få bukt med detta växande problem måste man, om man upptäcker att man fått vägglöss eller kackerlackor i bostaden, omgående informera såväl fastighetsägaren som sina grannar, säger Andreas Olsson på saneringsföretaget Nomor.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring