Hemmet

Explosionsartad ökning av kackerlackor i Sverige

Kackerlackan tuggar i sig det mesta och kan orsaka salmonella och gulsot. Den trivs bäst i ditt kök, förökar sig snabbt och hälsar gärna på hos dina grannar. Så här skyddar du dig mot det snabbfotade skadedjuret.

Antalet saneringar av kackerlackor i Sverige har under de senaste tio åren ökat explosionsartat – från ett fåtal till tusentals saneringar per år. Kackerlackor tar sig in i våra hem på olika sätt, exempelvis som fripassagerare när vi har varit utomlands, genom importerade livsmedel och genom möbler som människor handlar second hand.

Kackerlackan smutsar ner och luktar illa eftersom den avsöndrar ett sekret från bakkroppen. Hos vissa människor kan sekretet leda till allergiska reaktioner. Kackerlackor kan dessutom sprida virus och bakterier som kan ge upphov till salmonella, gulsot och gula stafylokocker, även kallad sjukhussjuka.

Krävs ofta upprepade saneringar

Kackerlackan förökar sig oerhört snabbt; varje hona ökar kolonin med 40 nya kackerlackor var femte vecka. När man väl lyfter luren till saneringsföretaget eller fastighetsägaren, har invasionen ofta gått så långt att det krävs upprepade saneringar för att bli av med kackerlackorna.

Bor du i lägenhet? Tänk på att kackerlackan ofta sprider sig till lägenheterna bredvid, i värsta fall i hela flerfamiljshuset. Därför är det oerhört viktigt att du informerar grannar och hyresvärden, alternativt bostadsrättsföreningen, om du drabbas av kackerlackor.

Kackerlackan trivs bäst i köket

Kackerlackan trivs och förökar sig bäst i temperaturer på 25-33 grader, och söker sig därför till köket och värmen under spis och kyl/frys. Den äter allt den kan komma över, inklusive läder, papper och tvål.

– Kackerlackor är aktiva nattetid och gömmer sig dagtid, vilket gör att man kan ha dem hemma utan att veta om det. Och eftersom de förökar sig lätt och sprider sig mellan lägenheter, kan man förstå att det snabbt går överstyr, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert.

Tips! Så håller du hemmet fritt från kackerlackor

  • Sprid inte ut kläder i hotellrummet på semestern, utan förvara dem i väskan.
  • Håll väskan stängd och ha den inte på golvet.
  • Håll rent hemma.
  • Se till att det inte finns brödsmulor etcetera på diskbänken och andra ytor i köket.
  • Misstänker du att du har fått in kackerlackor i bostaden? Anmäl omgående till din hyresvärd/bostadsrättsförening.
  • Var vaksam vid import av matvaror och andra produkter.

Vill du veta mer om kackerlackor och hur du kan hålla dem borta från ditt hem?

Läs Trygg-Hansas rapport Små djur, stora problem en rapport att lusläsa.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring