Klimatexperterna är överens – vi kommer allt oftare att få uppleva kraftig torka, vårfloder, sommarskyfall och stormar som Gudrun och Per. Rusta ditt hus för att stå emot klimatets humörsvängningar genom att följa våra råd.
Att vädret blir alltmer extremt är ett faktum. Myndigheter, länsstyrelser och kommuner har därför påbörjat arbetet med att klimatanpassa samhället inför det oundvikliga.
– Ett varmare klimat kommer att påverka det framtida olyckspanoramat i samhället. Vi ser en ökad risk för extrema väderhändelser, det vill säga större och intensivare nederbördsmängder, förändrade grundvattennivåer, kraftiga vindar, stormar, snöoväder, värmeböljor, torka, skred, ras, erosion och skogsbränder, säger Jan Schyllander, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap.
Ökad nederbörd medför en ökad risk för översvämningar i källaren. Det vanligaste är att vattnet i det kommunala dagvattensystemet (regnvatten) trycks upp bakvägen, in i ditt hus.
– Många kommuners dagvattensystem och avloppssystem är föråldrade och underdimensionerade, säger Jan Schyllander.
Det händer också att sjöar och vattendrag svämmar över, som en följd av intensivt och långvarigt regnande. Vattnet rinner sedan in i huset genom exempelvis ventiler och källarfönster.
Förebyggande arbete är nästan alltid mindre kostsamt än reaktivt arbete, och som husägare finns det mycket du kan göra för att klimatanpassa ditt hus så att det klarar exempelvis en översvämning.
– Som husägare bör du se till att vattnet enkelt kan rinna bort från huset och att vatten överhuvudtaget inte kan rinna in i huset. Om de två råden efterlevs är bostaden mer än väl rustad för regn, vind, snö och is, säger Hemmets försäkringsexpert Håkan Franzén.
Efterlev råden genom att hålla stuprören rena och kontrollera regelbundet hängrännor, lösa takpannor och läckor. Kontrollera att terrängen på uteplatser och garageuppfarter lutar bort från huset. Försök att dränera bort regnvatten, så att det rinner ner genom marken eller till kommunens dagvattenledning i stället för in mot huset.
– Ett hus behöver regelbunden översyn. Jag är rädd att många husägare glömmer detta i sina allt mer hektiska liv, säger Håkan Franzén.
Vill du veta mer om hur samhället anpassar sig till det förändrade klimatet? Klimatanpassningsportalen, som drivs av SMHI i samarbete med 17 myndigheter, tar ett samlat grepp. Till Klimatanpassningsportalen
Stormvarning? Genom rätt förberedelser kan du minska risken för att människor, hus och ägodelar skadas i stormen.
En vattenfylld källare innebär ofta månader av slit och väntan. Men det finns mycket du kan göra för att inte drabbas.