Klimatet förändras och vi kommer sannolikt att drabbas av fler och fler stormar. Genom att vara rätt förberedd kan du minska risken för skador på ditt hus och dina ägodelar, och inte minst på dig själv och dina kära.
Genom åren har vi haft otaliga stormar i Sverige. Vissa stormar är lokala och varar bara några timmar. Men det finns också stormar som drabbar hela landsdelar och skapar enorm förödelse.
Tidigare har vi sett hur hundratusentals hushåll blir utan ström, vägar spärras av, kommunikation slås ut och järnvägstrafik står stilla. Människor har till och med mist livet.
Är en storm på väg mot ditt hem? Följ väderleksrapporten på radio och tv och gör det här:
I övrigt bör du undvika att gå ut om du inte måste – det kan flyga omkring lösa föremål som kan skada dig.
Se till att ha ljus och tändstickor hemma samt batterier till din ficklampa. Har du tillgång till braskamin och/eller gasolvärmare – bunkra upp med ved och/eller gasol.
Om stormen resulterar i strömavbrott ska du undvika att öppna kyl/frys i onödan. Maten brukar klara sig ett tag, så länge kyl/frys hålls stängda. Om maten ändå blir förstörd, dokumentera med fotografier.
Om strömavbrottet varar länge kan det vara läge att hyra ett reservaggregat. För vissa hushåll varade strömavbrottet efter Gudrun i hela 45 dagar! Vid strömavbrott: Kontakta din elleverantör för eventuell ersättning.
En vattenfylld källare innebär ofta månader av slit och väntan. Men det finns mycket du kan göra för att inte drabbas.
Kraftig torka, vårfloder, skyfall och stormar – så här rustar du ditt hus för att stå emot klimatets humörsvängningar.
Finns det risk för översvämning där du bor? Då vill vi tipsa dig om hur du kan slippa drabbas av en vattenskada i ditt hem – och få bästa möjliga hjälp om det ändå skulle hända.