Hemmet

Så förbereder du dig på storm

Klimatet förändras och vi kommer sannolikt att drabbas av fler och fler stormar. Genom att vara rätt förberedd kan du minska risken för skador på ditt hus och dina ägodelar, och inte minst på dig själv och dina kära.

Genom åren har vi haft otaliga stormar i Sverige. Vissa stormar är lokala och varar bara några timmar. Men det finns också stormar som drabbar hela landsdelar och skapar enorm förödelse.

Tidigare har vi sett hur hundratusentals hushåll blir utan ström, vägar spärras av, kommunikation slås ut och järnvägstrafik står stilla. Människor har till och med mist livet.

Håll dig inomhus vid storm

Är en storm på väg mot ditt hem? Följ väderleksrapporten på radio och tv och gör det här:

  1. Säkerställ att alla fönster och dörrar är stängda. Be en granne om hjälp om du inte är hemma.
  2. Förankra lösa föremål du har på tomten eller innergården, till exempel utemöbler, markiser, lösa tegelpannor, studsmattor och poolskydd.
  3. Har du båt? Se till att den är ordentligt förtöjd.
  4. Håller du på att bygga om? Se till att allt byggmaterial är ordentligt förankrat.

I övrigt bör du undvika att gå ut om du inte måste – det kan flyga omkring lösa föremål som kan skada dig.

Så klarar du ett elavbrott

Se till att ha ljus och tändstickor hemma samt batterier till din ficklampa. Har du tillgång till braskamin och/eller gasolvärmare – bunkra upp med ved och/eller gasol.

Om stormen resulterar i strömavbrott ska du undvika att öppna kyl/frys i onödan. Maten brukar klara sig ett tag, så länge kyl/frys hålls stängda. Om maten ändå blir förstörd, dokumentera med fotografier.

Om strömavbrottet varar länge kan det vara läge att hyra ett reservaggregat. För vissa hushåll varade strömavbrottet efter Gudrun i hela 45 dagar! Vid strömavbrott: Kontakta din elleverantör för eventuell ersättning.

Tips! Om stormen skadar ditt hus

  • Anmäl skadan så snabbt som möjligt till ditt försäkringsbolag.
  • Mindre skador på fasaden och taket klarar sig oftast utan åtgärd några dagar. Kontrollera att skadorna inte blir större och att det inte börjar läcka in.
  • Täck trasiga fönster med exempelvis plankor eller presenning, för att det inte ska regna in.
  • Spara alla kvitton på utgifter som du har haft på grund av nödreparationer.

Försäkra dig mot storm

Med vår hemförsäkring kan du få hjälp om ditt hem drabbas av en stormskada.

Läs mer och teckna hemförsäkring