Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

Så förbereder du dig på storm

shadow

Klimatet förändras och vi kommer sannolikt att drabbas av fler och fler stormar. Genom att vara rätt förberedd kan du minska risken för skador på ditt hus och dina ägodelar, och inte minst på dig själv och dina kära.

Per, Gudrun, Dagmar, Simone, Hilde, Sven och Ivar – genom åren har vi haft otaliga stormar i Sverige. Vissa stormar är lokala och varar bara några timmar. Men det finns också stormar som drabbar hela landsdelar och skapar enorm förödelse.

Stormen Gudrun drog in över Sverige i januari 2005, och enligt SMHI fälldes 75 miljoner kubikmeter skog och 415 000 hushåll blev utan ström. Vägar spärrades av, telefoner blev utslagna och järnvägstrafiken lamslagen. Sju människor miste livet direkt i stormen.

Håll dig inomhus vid storm

Är en storm på väg mot ditt hem? Följ väderleksrapporten på radio och tv. Säkerställ att alla fönster och dörrar är stängda. Be en granne om hjälp om du inte är hemma.

Bor du i villa eller radhus? Förankra lösa föremål du har på tomten, till exempel utemöbler, markiser, lösa tegelpannor, studsmattor och poolskydd. Har du båt? Se till att den är ordentligt förtöjd. Håller du på att bygga om? Se till att allt byggmaterial är ordentligt förankrat.

I övrigt bör du undvika att gå ut om du inte måste – det kan flyga omkring lösa föremål som kan skada dig.

Så klarar du ett elavbrott

Se till att ha ljus och tändstickor hemma samt batterier till din ficklampa. Har du tillgång till braskamin och/eller gasolvärmare – bunkra upp med ved och/eller gasol.

Om stormen resulterar i strömavbrott ska du undvika att öppna kyl/frys i onödan. Maten brukar klara sig ett tag, så länge kyl/frys hålls stängda. Om maten ändå blir förstörd, dokumentera med fotografier.

Om strömavbrottet varar länge kan det vara läge att hyra ett reservaggregat. För vissa hushåll varade strömavbrottet efter Gudrun i hela 45 dagar! Vid strömavbrott: Kontakta din elleverantör för eventuell ersättning.

Tips! Om stormen skadar ditt hus

• Anmäl skadan så snabbt som möjligt till ditt försäkringsbolag.

• Mindre skador på fasaden och taket klarar sig oftast utan åtgärd några dagar. Kontrollera att skadorna inte blir större och att det inte börjar läcka in.

• Täck trasiga fönster med exempelvis plankor eller presenning, för att det inte ska regna in.

• Spara alla kvitton på utgifter som du har haft på grund av nödreparationer.

shadow

Så förebygger du översvämning i huset

En vattenfylld källare innebär ofta månader av slit och väntan. Men det finns mycket du kan göra för att inte drabbas.

Läs merarrow
play-button
shadow

Brandskolan - Köksbrand

Det kan få livsfarliga konsekvenser om man hanterar köksbränder på fel sätt. Följ med Johnny, från tv-programmet Husräddarna på TV3, på brandskola.

Se filmenarrow