Eldstäder och skorsten kan elda upp hela huset

En värmande brasa i kaminen är både stämningshöjande och ett effektivt sätt att värma upp huset i vinterkylan. Men många slarvar med såväl installation som eldande och sotning, vilket kan resultera i brand. 

 

Få saker är lika rogivande som att elda i kaminen, kakelugnen eller öppna spisen. Doften, ljudet och värmen från en sprakande eld. Men tänk på att eldstäder orsakar många bränder, och att du därför bör elda med försiktighet.

 

De främsta orsakerna till brand är att man inte eldar enligt kamintillverkarens anvisningar och att man använder braskaminen utan att den är besiktigad och/eller sotad. Brand kan också orsakas av att kaminen har tekniska brister.

 

Skona skorstenen – elda långsamt

 

Att starta en eld i en nedkyld eldstad under vintern innebär en hård påfrestning på skorstenen. Börja därför med en mindre brasa och låt skorstenen bli varm innan du lägger på fler vedträn.

 

Om en brand orsakas av kaminen och det visar sig att du har slarvat med installationen, riskerar du att få nedsatt försäkringsersättning och i värsta fall bli helt utan ersättning. Samma sak gäller om skorstenen har eldningsförbud.

 

Osäker? Kontakta en sotare

 

Eldstaden behöver ha en godkänd besiktning enligt SRR (Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund).

 

– Är man det minsta osäker bör man kontakta sin skorstensfejarmästare och fråga om skorstenen och kaminen är besiktigade enligt gällande regler. Det är viktigt både för den egna säkerheten och för att få ersättning om olyckan är framme, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert.


Tips! Så undviker du brand i kaminen

 

  • Elda bara med torr ved.
  • Fyll på ofta med lite ved åt gången.
  • Bästa brasveden är torra lövträd, exempelvis björk, som brinner lugnt och glöder länge.
  • Om du eldar med gran eller tall ska luckan vara stängd på grund av gnistbildning.
  • Följ alltid eldstadens eldningsinstruktioner.
  • Se till att ditt hem har brandskyddets fem måsten: brandvarnare, brandsläckare, brandfilt, utrymningsplan och uppsamlingsplats.

Hemförsäkring

Sov gott med en hemförsäkring hos Trygg-Hansa.