Hemmet

Så kan din hemförsäkring ersätta ovanliga saker

Mindre maskiner som kaffeapparater och dammsugare. Visste du att du kan få ersättning om de går sönder? Vi har pratat med Elin Wiberg som arbetar på Trygg-Hansas skadeavdelning. Hon har tagit hand om många kunder med en hemförsäkring och ger dig värdefulla tips.

Vet du något som vissa råkar ut för men som de kanske inte tänkte på att de kan få ersättning för?

Om du saknar garanti för en hushållsmaskin som går sönder så kan vi ersätta den. Det kan vara allt från finare kaffemaskiner och dammsugare, till kylskåp och spishällar. Vi får in en del frågor om de ”stora” hushållsmaskinerna, men inte så ofta gällande de mindre. Många tänker nog inte på att de klassas som hushållsmaskiner, säger Elin.

Händer det ofta att kunder blir överraskade och glada för något vi har hjälpt dem med? Berätta!

– Vid exempelvis en cykelolycka, där kunden söker ersättning för sin skadade mobiltelefon som skadas i fallet, ställer vi en extra fråga till kunden om det är något annat som också har gått sönder i samband med olyckan: kläder som har skrapats upp, eller en Hövdinghjälm som har lösts ut. Då brukar kunderna visa uppskattning över att vi har sträckt ut en hand för att se till så att de får hjälp med allt de faktiskt kan få ersättning för. Våra kunder blir ofta också överraskade och glada över att vi löser deras ärenden väldigt snabbt!

Kan du nämna något som det är bra att ha koll på med en hemförsäkring?

– En dator, mobiltelefon eller TV-apparat räknas inte som hushållsmaskiner. Om de går sönder krävs det att du har tillägget som heter Drulleförsäkring för lös egendom. Men för att du ska få ersättning räcker det inte att något inte bara går sönder av sig självt. Då måste det vara något som hände som orsakade skadan, till exempel att du råkade tappa teven i golvet eller spillde kaffe över datorn.

Finns det andra situationer då det är skönt att ha tillägget drulle?

– Ja om du skulle tappa bort din mobil – till exempel under en utekväll på stan. Då hjälper vi dig att få ersättning. Samma sak gäller om mobilen skulle hamna i sjön, om du råkar sätta dig på dina glasögon eller glömmer dina hörlurar på tåget.

Tips! Skaffa tillägget Drulleförsäkring för lös egendom om du har Trygg-Hansas hemförsäkring. Logga in på Mina sidor och se fliken Försäkringsskydd och ersättningar.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring