Hemmet

Så slipper du få cykeln stulen

En stulen cykel är aldrig roligt. Men vet du att Trygg-Hansas hemförsäkring täcker cyklar värda upp till 50 000 kronor? Och har du koll på vad du ska tänka på för att minska risken för att cykeln blir stulen?

Det allra första du ska göra när du har köpt en cykel är att spara kvittot och skriva ner ramnumret. Sedan är det viktigt att tänka på hur du parkerar din cykel, och att du kan märka den.

– Det kan vara bra att ställa cykeln på en upplyst plats bland andra cyklar, gärna där det är lite liv och rörelse. Om du ändå drabbas kan DNA-märkning hjälpa dig att få tillbaka din cykel igen. En märksats kostar omkring 500 kronor men du kan också passa på att pensla på den på andra värdefulla saker som du äger, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

Så förhindrar du att cykeln blir stulen:

  • Använd inte bara tillverkningslåset utan också ett certifierat lås. På stöldskyddsföreningens webbplats finns information om vilka lås som är godkända.
  • Lås fast cykeln i ett fast objekt, både i ram och hjul.

Om stölden inträffar ändå – gör en polisanmälan

Om din cykel ändå blir stulen så får du hjälp av Trygg-Hansa. Börja med att göra en polisanmälan. Den ska du ha till hands när du anmäler händelsen till Trygg-Hansa.

Trygg-Hansas hemförsäkring täcker även din elcykel

Trygg-Hansas hemförsäkring omfattar även elcyklar som inte kräver en trafikförsäkring. Just elcyklar stjäls oftare än andra och batteriet är extra stöldbegärligt, så lås batteriet när du lämnar din elcykel obevakad en kortare stund. Ta med batteriet om du är borta längre.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring