Minnesguiden

Möjligheter på väg

 

Marknaden och tekniken för att spara ned dina värdefulla analoga minnen utvecklas hela tiden. En bubblare, som antagligen kommer vara väletablerad om bara något eller några år är 3D-scanning via mobilappar. Här använder du din mobiltelefon för att göra om dina bilder till 3D-scannade foton. Dessa kan man sedan printa med en 3D-printer. Du kan istället för att printa i 3D även spara objekten i ditt VR-bibliotek (ja, du kommer förmodligen att ha ett sådant).

 

Digitalisera böcker och gamla bilder

 

Mobilen:  I dag har de senaste mobilkamerorna tillräckligt bra upplösning för att fota av dina fotografier. Bra appar för detta är till exempel Google PhotoScan eller iScanner för textdokument.

 

Att tänka på: Ha tillräcklig kontrast mellan fotot och bakgrunden. Undvik ljus ovanifrån för att minska skuggor och reflektion i den digitala versionen av bilden.

 

Fotoscanner: Det finns foto- och flatbäddsskanner specialiserade för foton, dokument och negativ. Med dessa kan du arkivera, förstora och återställa gamla bilder– även från negativ. För att bevara så mycket detaljer som möjligt är det bra med en scanner med ett så högt dpi som möjligt. Minst 300 dpi behövs för en bra kvalitét. För bästa resultat undvik 3-i-1 (printer, scanner, kopiering) då de har fler komponenter och färre skanningsverktyg i dem.

 

Att tänka på: Se till att scanningglaset och själva fotografiet eller pappret är rengjorda från damm och smuts för ett skarpare resultat.

 

Systemkamera: Om du inte har en scanner med bra upplösning går det att använda en systemkamera och ett stativ som går att vinkla i 90 graders vinkel för att plåta av dina ägodelar.

 

Att tänka på: Utnyttja naturligt ljus från ett fönster som inte har direkt solsken och försök stå så nära ljusinsläppet som möjligt. Använd gärna en reflexskärm (eller en vit kartongskiva) för att reflektera tillbaka något av ljuset.

 

Digitalisera VHS

 

VHS-band är inte skapade för att överleva för alltid och därmed försämras de ju förstås med tiden. För att spara alla dyrbara minnen behöver du investera både lite tid och pengar för att digitalisera dessa videoband. Men det kan ju vara värt för att få behålla minnena för alltid.

 

Converter videograbber: Använd en VHS spelare med RCA utgång – anslut en Converter, så kallad “Videograbber” och för över filmerna direkt till datorn via USB eller ett minneskort.

 

Att tänka på: Detta kräver mycket minne på din hårddisk. Ibland kan ett VHS-band äta upp till 43GB. Ett litet tips är att editera bandet och klippa bort valda delar i t.ex. iMovie eller Windows Movie Maker.

 

Digitalisera kassettband

 

Kassettbandspelare med USB-anslutning: Ett snabbt och enkelt sätt att digitalisera dina älskade kassettband där du skrålar “Fångad av en stormvind” som 7-åring är att använda en kassettbandspelare med USB-anslutning anpassad för ljuddigitalisering. Denna konverterar kassettbanden till ljudfiler på datorn. Stoppa i ett kassettband i enheten, plugga in USB-kabeln i datorn och tryck på play.

 

Att tänka på: I vissa fall kan det vara nödvändigt med ett konverteringsprogram (till exempel “Tape till MP3”) för att spara ner innehållet till MP3-filer.

 

Digitalisera dia-bilder

 

Fotofilmskanner: Digitalisera diabilder och negativ genom att koppla en fotofilmsscanner till datorn via USB-kabel.

 

Mobilkamera: Håll upp negativet eller diabilden mot ett fönster och fotografera av det med din smartphone inställd i makroläge.

 

Systemkamera & makroobjektiv: Digitalisera negativ och diabilder genom att använda en systemkamera och ett makroobjektiv. En kompaktkamera med makro-möjligheter kan också fungera men då kan bildkvaliteten bli något kompromissad.

 

Att tänka på: Använd antingen ett klassiskt ljusbord eller en surfplatta med en ljusbordsapp (för svartvita bilder) som ljuskälla. Höj upp filmremsan något från ljuskällan för att undvika att pixlarnas raster syns i den avfotograferade bilden. För färgbilder är det mer kritiskt att ljuskällan återger ett brett färgspektrum med t.ex. en blixt som ljuskälla. Det är viktigt att skärma av området runt bilden med t.ex. kartong, annars kommer det ströljus i objektivet som sänker bildkvaliteten.

 

Minnesmolnet förvarar dina minnen efter digitaliseringen

 

Via vår samarbetspartner Degoo erbjuder vi nu 250 GB gratis lagring i molnet helt gratis i upp till ett år. Efter ett år kan du antingen nedgradera till mindre utrymme eller avsluta medlemskapet utan kostnad eller bindningstid. Läs mer här.

 

Redigering av fotografier

 

Med hjälp av det breda utbudet fotoredigeringsappar som finns kan du lätt ändra skärpa eller kontrast i de minnen du digitaliserat för att få motivet att framträda tydligare – eller mer instagramvänligt.

Hemförsäkring

Sov gott med en hemförsäkring hos Trygg-Hansa.