Hemmet

Så skyddar du dig mot vägglöss

Sedan början av 2000-talet har saneringen av vägglöss ökat explosionsartat. Skadedjuren följer med i resväskan – även från moderna storstäder såsom New York och London – och när vi handlar begagnade möbler. Så här kan du skydda dig mot vägglöss.

För några år sedan var vägglöss något ganska ovanligt i Sverige – i dag drabbas tiotusentals hem varje år.

Vägglöss följer med oss hem när vi köper begagnade möbler. Men den främsta orsaken till invasionen av vägglöss är att vi reser mer och mer. Lyckligt ovetande packar vi upp våra väskor och släpper då ut fripassagerarna i hemmet. Och vi behöver inte åka till något udda resmål för att få resväskan full med vägglöss; svenskarnas favoritresmål New York är en av de platser i världen som är värst drabbad av vägglöss.

Stockholm – vägglössens huvudstad

Här i Sverige är Stockholm vägglössens huvudstad. Även våra andra storstäder är hårt drabbade, likaså studentstäder där omsättningen av boende i till exempel studentlägenheter är relativt hög.

– I Stockholm bor det fler människor och vi reser mer här. Dessutom handlar vi mer på Blocket, bland annat begagnade sängar och andra sovrumsmöbler. Vi bor också tätare och många flyttar runt i andrahandsboenden och kan då ha dessa kryp med sig, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert.

Vägglöss - symptom

Vägglössen gömmer sig under dagen i sängen, sängbord, väggsprickor och bakom lister och tapeter. Äggen läggs på mörka ställen. Om natten kommer vägglössen fram, och de sätter gärna tänderna i sovande människor för att suga blod.

Betten kliar och ett vanligt symptom är en rodnad som brukar försvinna ganska snabbt. Vissa människor kan drabbas av en svag allergisk reaktion. Men även om betten kan vara obehagliga så sprider vägglöss, så vitt man vet, inga sjukdomar.

Så blir du av med vägglöss

Hur blir man av med vägglöss? Jo, för att bli av med vägglössen krävs en sanering av byggnaden, helst även av möbler och annat lösöre också, annars finns risken att ohyran kommer tillbaka. Vissa blir av med vägglössen redan vid saneringsföretagets första besök, medan andra behöver upp emot tio besök.

Tips! Så stoppar du vägglössen

  • Vägglöss kan inte ta sig igenom plast, så packa dina kläder i plastpåsar.
  • Undersök hotellsängen (även under den). Om du ser en lus eller upptäcker små svarta fläckar av spillning be att få byta rum.
  • Lägg aldrig väskan på eller under hotellsängen. Placera den i stället högt och långt borta från sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i väskan, packa alltså inte upp dem.
  • Lägg tillbaka använda kläder i väskan, i en försluten påse. Sprid dem inte i rummet.
  • Tvätta alla kläder när du kommer hem, helst i 60 grader. Har du textilier som inte tål tvätt? Lägg dem i en plastpåse i frysen i tre dygn (minus 18 grader).
  • Ställ väskan i ett förråd eller ute, exempelvis på balkongen, tills du har tid att dammsuga väskan.
  • Vill du veta mer om vägglöss? Läs Trygg-Hansas rapport Små djur, stora problem en rapport att lusläsa.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring