Till innehållet
Hemmet

Så slipper du myror och getingar i hemmet

På våren kan du passa på att minska riskerna för att ovälkomna gäster flyttar in i sommarstugan eller din permanenta bostad. Här kommer några tips för att undvika problem med skadedjur som myror och getingar.

Getingar och myror gör nytta i naturen och din trädgård. Myror tillför näring till din gräsmatta och hjälper dig att få bort vissa skadedjur och getingar hjälper till att pollinera. Även getingar håller undan skadeinsekter. Men det är besvärande när myrorna och getingarna blir för många och kommer för nära. Framförallt om de kommer in i huset.

Inomhus

Tänk på att inte lämna mat framme och torka upp saftfläckar och liknande då mat och sötsaker lockar myror och getingar. Det gäller även husdjurens mat. Töm gärna hushållssoporna så ofta som möjligt.

Vindar och förråd

  • Kolla om vindens eventuella ventiler är täckta med nät. Med nät håller du skadedjuren borta. Passa på att kolla om det sitter något getingbo någonstans.
  • Tänk på att den utvändiga luckan till vinden bör vara tät och stängd.
  • Se över samtliga möten mellan tak och fasad på ditt hus. Finns det luftsspalter bör dessa vara täckta med nät.
  • Gå igenom redskapsbodar och förråd och leta efter påbörjade getingbon.

Utomhus

  • Tvätta bort saft- och matspill på altanen så snabbt det går
  • Undvik att lämna grillen efter grillfesten med matrester längre än nödvändigt.

Så tar du bort ett getingbo

Så snart du ser ett påbörjat getingbo i eller på huset är det enkelt att ta bort det. Då är de små. Ta också bort övergivna getingbon. Avlägsna boet på kvällen när getingarna är lugnare men se till att vara försiktig och vifta inte nära getingarna. Använd skyddskläder. Om du är känslig för getingstick ska du inte ta bort ett bo och i augusti när getingarna är besvärande ska du inte heller göra det på egen hand. Då är det bättre att anlita ett proffs.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring