Hemmet

I huvudet på tjuven

Sven Lönn och Christer Karlsson är två före detta inbrottstjuvar med ungefär 5 000 inbrott var på sitt samvete. Numera arbetar de på KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. Läs deras svar på frågor från oroliga människor – och förekom tjuven.

Vad ska jag tänka på för att ni inte ska komma hem till just mig?

– Ju krångligare det är att komma in i bostaden, desto mindre tid har vi på oss när vi väl är inne. Vi kommer till exempel in även om du har en säkerhetsdörr, men det tar lite längre tid. Det är viktig tid, som vi hellre vill spendera på att leta efter saker inne i ditt hus eller lägenhet.

Så en säkerhetsdörr är ett bra skydd?

– Vi väljer hellre en dörr som inte är en säkerhetsdörr, så är det ju. Men kniper det så kommer vi in även genom en säkerhetsdörr, eller för den delen via ett fönster eller en balkong. Vill vi in, så kommer vi in.

Jag brukar se till att grannen tömmer min brevlåda. Tittar ni i den?

– Absolut, det händer. Men att brevlådan är tom, det betyder inte att vi blir avskräckta. Oftast ringer vi på dörren, öppnar ingen kan det betyda två saker att ingen är hemma eller att den som är hemma inte vågar öppna. Öppnar ingen, då går vi in.

Det är min stora skräck, att ni ska komma när jag eller mitt barn är hemma …

– Jo, det är förståeligt. Kort kan bara sägas: gör inget i så fall! Försök inte spela hjälte eller hota oss, det kan sluta tråkigt. Låt oss göra det vi är där för att göra, även om det känns kränkande och ologiskt. Verkar den som kommer in påtänd, då ska du absolut inte konfrontera personen ifråga.

Ska jag inte ringa polisen?

– Vänta tills vi lämnat, då kan du ringa polisen.

Vad är det första ni gör när ni kommer in i en bostad?

– Först kollar vi om det finns rörelsedetektorer. Vi gillar inte dem, även om de bara stör oss marginellt. Därefter kollar vi i kylskåpet och datum på mjölken färsk mat betyder att någon bara är borta för en stund eller över dagen, i värsta fall bara ute och joggar. Ingen mat alls betyder att personen är bortrest, bra tycker vi som då får lite mer tid på oss.

Vad vill ni främst komma över?

– Har vi inte bil tar vi bara kontanter och smycken. Möjligen en iPad eller iPhone, mer kan vi inte bära. Har vi en bil kan vi ju lassa i princip hur mycket som helst. Däremot behöver man inte vara så rädd för att till exempel den fina stereon ska ryka, vi hinner sällan stå och dra i alla sladdar och jox.

Men jag har sällan kontanter hemma och bara ett fåtal smycken. Är det värt att bryta sig in då?

– Ett genomsnittligt inbrott ger ungefär 2 500 kronor i första ledet, det vill säga vad vi får ut i kontanter. För att underhålla till exempel ett heroinmissbruk behöver man ungefär 10 000 kronor per dag. Lite enkel matematik säger att man måste gör runt fyra ”bryt” om dagen, resten av tiden jagar man heroin.

Så i princip behöver jag inte vara orolig för min värdefulla tavla?

– Nja, det är inte riktigt sant. Det är inte ovanligt att vi ser något värdefullt som vi kommer tillbaka och tar vid ett senare tillfälle, ibland redan samma dag efter att polisen varit där. Står din bil i garaget och det är uppenbart att ni är på semester, då lassar vi bilen i lugn och ro och stjäl den med.

Var ska jag gömma de grejer som jag är extremt rädd om då?

– Enda säkra stället är bankfacket. Utgå ifrån att vi hittar allt.

Jag är så rädd för att ni ska komma in på natten när jag sover. Hur vanligt är det?

– Omöjligt att säga, det finns inga speciella kvälls- och nattjuvar. Man bryter sig in när man behöver pengar, oavsett tid på dygnet. Men ligger du och sover och hör att någon kommer in låtsas sova och låt oss hålla på. Enda gången vi måste ta oss in på natten är om vi vill åt din bil och förstår att bilnycklarna finns i huset. Å andra sidan, då behöver vi oftast bara komma in i hallen.

Hur blir ni av med stöldgodset? Vem köper det?

– Det är det minsta problemet, uppköpare finns det gott om. Så länge det finns en efterfrågan kommer det att stjälas, det är den sorgliga sanningen.

Finns det ingenting ni fruktar?

– Vi vill inte bli upptäckta, så är det. Även om vi inte fruktar fängelse i sig, så vill vi inte bli upptäckta. Minsta misstanke om att vi är igenkända i ett område, gör att vi överger just det området. Sådana där rörelsedetektorer som reagerar på rörelse utomhus ogillar vi starkt. Det är väldigt obehagligt att plötsligt stå i ett strålkastarljus på en garageuppfart.

Hur vet ni att ni är upptäckta?

– Det räcker med att en person stannar till och frågar vart vi är på väg, att han eller hon inte känner igen oss och så vidare, för att vi ska känna obehag och gå till en annan gata eller ett annat område.

Många av er sticker onekligen ut utseendemässigt. Blir ni inte alltid iakttagna?

– Att vara tatuerad är inget unikt i dag, knappast att vara vältränad heller, som många av oss är. Däremot klär vi ofta ut oss till hantverkare, med blåställ och en stege under armen smälter man alltid in.

Måste vi upprätta ett medborgargarde på gatan för att känna oss trygga?

– Nej, absolut inte, ingen ska konkurrera med polisen om deras arbete. Däremot är Grannsamverkan väldigt bra när det funkar, men det gör det sällan är vår erfarenhet.

Varför fungerar inte Grannsamverkan tror du?

– Grannsamverkan fungerar bra när det fungerar, men det behövs några feta inbrott på gatan för att det ska kicka igång. När Grannsamverkan väl kickat igång är det den avgjort bästa preventiva åtgärden mot inbrott.

Försäkra dig mot inbrott

Med vår hemförsäkring kan du få hjälp om du drabbas av inbrott.

Läs mer och teckna hemförsäkring