Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

Engagera dig i Grannsamverkan

shadow

Merparten av alla inbrott begås av organiserade ligor, och de låter sig varken stoppas av godkända lås, säkerhetsdörrar, gallergrindar eller larm. Egentligen finns det bara en metod som verkligen gör skillnad och det är Grannsamverkan.

Inbrott begås av olika typer av tjuvar. Tillfällighetstjuvar och tjuvar som gör inbrott för att finansiera sitt missbruk arbetar ofta på egen hand. De organiserade ligorna arbetar däremot i grupp, ofta fyra till fem personer, vilket gör att de kan bryta sig in både snabbt och effektivt. För dem tar ett inbrott bara cirka tio minuter.

De organiserade ligorna, det vill säga ”proffsen”, rycker på axlarna åt såväl säkerhetsdörrar som gallergrindar. Men det finns något som får dem att tveka: uppmärksamma grannar. Därför bör du och dina grannar samverka mot brott genom att engagera er i Grannsamverkan.

Grannsamverkan kräver god relation med grannarna

Grannsamverkan organiseras av de boende tillsammans med Polisen. Grannsamverkan fungerar för alla boendeformer, det vill säga även i flerfamiljshus. Metoden bygger på att grannarna är observanta på vad som händer i området. Man meddelar till exempel varandra när man åker bort, så att grannarna kan vara extra observanta. Forskning av Brå (Brottsförebyggande rådet) visar att brottsligheten i ett område med Grannsamverkan sjunker med upp till 25 procent.

– När Grannsamverkan väl kickat igång är det den avgjort bästa preventiva åtgärden mot inbrott, säger Christer Karlsson, förbundsordförande för KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället), som i sitt tidigare liv begick cirka 5 000 inbrott.

Enligt kommissarie Rolf Söderberg från Polisen i Västmanland, finns det två saker som är avgörande för att Grannsamverkan ska fungera.

– För det första bör det finnas en god relation mellan grannarna. Om jag har en god relation med mina grannar, kommer de sannolikt att reagera och agera på sådant som är onormalt vid min lägenhet eller mitt hus. För det andra måste man bedriva Grannsamverkan långsiktigt och enligt metoden, säger Rolf Söderberg.

Grannsamverkan måste ”synas”

Att sätta upp skyltar med Grannsamverkan i området har liten effekt om det inte ”syns” att det finns grannsamverkan i området.

– Exempel på hur det kan ”synas” kan vara att man meddelar grannarna när man reser bort några dagar, att posten inte blir liggande och att bilen och cyklar är låsta på garageuppfarten, säger Rolf Söderberg.

Vill du och dina grannar starta Grannsamverkan? Läs mer på www.samverkanmotbrott.se

Tips! Så skyddar du dig mot inbrott

• Organisera Grannsamverkan tillsammans med grannarna och Polisen.

• Montera godkända lås i dörrar och i de fönster som nås från marken.

• Installera larm som kopplas till larmcentral. Dagens inbrottslarm kan byggas på till att även varna för brand och läckage. Larmet ska helst ha en utvändig siren.

• Bor du i lägenhet? Då kan en säkerhetsdörr eller gallergrind vara bra.

• Bor du i villa? Rensa upp växtligheten runt huset, så att tjuven inte kan gömma sig bakom denna, för att osedd ta sig in i huset. Belysning med rörelsedetektor är också bra.

shadow

Så skyddar du dig mot inbrott i hemmet

Ett inbrott sätter sina spår, inte minst emotionellt. Gör det därför så svårt som möjligt för tjuven att bryta sig in.

Läs merarrow
play-button
shadow

Brandskolan - Den mänskliga faktorn

Undvik brand i hemmet. Tips och råd, se farorna med Johnny, från tv-programmet Husräddarna på TV3, i vår brandskola.

Se filmenarrow