Till innehållet
Hemmet

Vårstäda hemmet – enkelt, snabbt och utan missöden

Här kommer Trygg-Hansas bästa tips på hur du kan komma igång och lyckas med vårstädningen och hur du undviker städmisstagen som kan orsaka skador i ditt hem. Vi reder också ut hur försäkringen kan täcka skadorna om olyckan är framme.

Ett hem rent från smuts, damm och bakterier är bra för såväl livslängd i möbler och inredning som din egen hälsa och trivsel. Här kommer några goda råd för en enkel och effektiv vårstädning:

  • Minska ohälsosamt damm i luften – vädra ofta och kom ihåg att dammsuga soffa och säng.
  • Spara in på dyra rengöringsmedel. Du kommer långt med ättika, bikarbonat, citron och såpa.
  • Spraya fönster med en mix av vatten, ättika och lite diskmedel så blir rent på nolltid.
  • Fyll vasken med varmvatten och diskmedel så kan du smidigt torka alla köksytor och prylar
  • Ha rena trasor och svampar – de blir snabbt till bombmattor av bakterier.

Drulleförsäkringen kan ge ersättning om något går sönder

Olyckor kan ske. En dyr vas faller från fönsterbrädan. Soffan som repar golvet. Det kan också uppstå skador på ytor och möbler om du råkar använda fel redskap eller rengöringsmedel. Men om oturen är framme kan du få skadan prövad på Drulleförsäkringen. Detta är en tilläggsförsäkring på din hemförsäkring som ersätter ”plötsliga och oförutsedda händelser”.

Osäker på om en skada från städningen kan täckas av Drulleförsäkringen? Så här säger Håkan Franzén, som är Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa:

– En individuell bedömning av skadehändelsen görs alltid, där vi tittar på vilket föremål det är, hur rengöringen utförts och vilka verktyg eller kemikalier som använts. För att en skada ska vara ersättningsbar krävs att man inte kunde förvänta sig att skadan skulle inträffa vid rengöringen, alltså inget man kunnat förutse. Men ett visst mått av slarv brukar sällan göra att en skada avböjs eller att ersättningen reduceras.

Vanliga städmisstag som kan orsaka onödiga skador

  • Trägolv kan skadas om du moppar med överdriven mängd vatten och rengöringsmedel. Även dammsugare med roterande borste sliter på golvytan.
  • Moderna dator- och tv-skärmar har känslig yta som lätt förstörs. Använd en mikrofiberduk som vid behov kan fuktas med vatten.
  • Var noga med att läsa baksidorna av flaskor med rengöringsmedel för att ha koll på var du kan använda medlet och var du inte ska använda det.
  • Starka blekmedel såsom klorin kan skada ytor och färg. Dessutom kan du själv bli sjuk eller skada huden av ångorna från dessa medel.

Tänk på detta om du väljer att anlita en städfirma för att sköta städningen

Om skador uppstår i samband med besök från en städfirma så kan även detta prövas på Drulleförsäkringen. Däremot bör du tänka på att hemförsäkringens grundskydd påverkas.

– När man låter någon vistas i sin bostad, gäller inte längre inbrottsskyddet i försäkringen. Det är en risk man får stå själv och det gäller då också om man anlitar en städfirma. Om personal från städfirman stjäl, får man alltså stå risken för detta själv, säger Håkan Franzén.

Gäller drulleskyddet även för skador på fast egendom som golv och skåp i hemmet?

– Om man har bostadsrätt, villa eller fritidshusförsäkring kan man teckna tilläggsförsäkringen Utökad bostadsrätt respektive Utökad byggnadsförsäkring. Då får man ett drulleskydd även för den fasta egendomen som golv, skåp och andra byggnadsdelar eller inredning, säger Håkan.

Om du bor i en hyreslägenhet har du inte något reparations- och underhållsansvar så därför finns ingen motsvarande försäkringsmöjlighet.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring