Tänk på detta när du stänger fritidshuset

Dags att stänga fritidshuset för säsongen? Genom rätt förberedelser ökar du dina chanser att finna huset i samma skick – utan sönderfrysta vattenledningar och råttspillning i skafferiet – när du kommer tillbaka i vår.

 

De flesta bommar igen fritidshuset någon gång under hösten. För att vårens återseende ska bli ett kärt återseende, finns det några saker du bör tänka på.

 

En vanlig skada, som kan orsaka stora bekymmer, är att vattenledningar fryser sönder. Det bästa är att fryssäkra vattenledningarna genom att stänga av vattnet och tömma ledningarna. Glöm inte att fryssäkra toalettstol och avloppskrökar också.

 

Minst 15 grader inomhus

 

Många väljer dock att ha värmen på i huset i stället för att stänga av vattnet. Misstaget folk gör är att ha för låg värme. För att vara säkrad mot sönderfrysta vattenledningar, bör temperaturen inomhus vara minst 15 grader. Detta för att värmen ska räcka till vid köldknäppar och nå ut i hela huset. Om inte värmen når ut riskerar trycksatta vattenledningar, som ofta är dragna i golv och ytterväggar, att frysa.

 

Viktigt! Se till att inget brännbart ligger mot elementen, på grund av risken för brand.

 

Att ha värmen på i huset i stället för att stänga av vattnet och tömma ledningarna, innebär ytterligare en risk: det kan bli strömavbrott. Om strömavbrottet sker när det är sträng kyla ute, tar det bara några timmar innan huset är så nedkylt att vattenledningarna kan frysa sönder.

 

Råttor tuggar sönder elledningar

 

Om du vill undvika påhälsning från råttor och möss, är det en god idé att tömma skafferiet. Tänk på att möss och råttor behöver mindre än en centimeters glipa för att flytta in och att de kan ställa till med stor skada inomhus, exempelvis tugga sönder elledningarna. Täpp därför till deras potentiella ingångar.

 

Stäng också av kyl och frys. Vid strömavbrott kan annars maten förstöras och smältvatten rinna ut och skada golvet. För att inte prata om stanken av rutten mat som kommer att möta dig när du öppnar upp i vår!

 

Orolig för inbrott? Lämna inte kvar några dyrbara saker i fritidshuset. Det är också bra att låsa in stegar och andra föremål som kan underlätta för en tjuv att ta sig in i huset. Ytterligare ett tips är att installera ett bra lås och larm. Tips! Koppla läckage- och brandvarnare till inbrottslarmet.

 

Rensa bort gamla grenar

 

Innan du låter fritidshuset gå i ide, bör du göra en utvändig kontroll. Se till att taket är helt och att det inte finns några skador på takpapp eller takpannor. Rensa hängrännor och stuprör från löv och annat skräp som kan orsaka stopp.

 

Ta också en tur på tomten. Finns det träd och grenar som börjar se dåliga ut? Ta bort dem, då de kan orsaka skador på ditt hus vid storm. Ta även bort grenar som hänger in över tak och rännor. När de tappar sina löv blir det lätt stopp.

Tips! Så här undviker du frysskador

 

 • Ha gärna en grundvärme på cirka 15 grader i stugan över vintern.
 • Lämna skåpsdörrarna öppna om du har diskbänken mot en yttervägg, så att värmen kan cirkulera även där.
 • Kontrollera isolering runt fönster och dörrar.
 • Stäng av vattnet inför vintern.
 • Töm rör, varmvattenberedare och vattentoalettens spolcistern på vatten.
 • Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol och golvbrunnar.
 • Stäng av kranen för vattentillförsel till disk- och tvättmaskin, så att det inte är något vattentryck.
 • Öppna alla vattenkranar vid tvättställ, dusch och diskho (kom ihåg att stänga kranarna innan du sätter på vattnet igen).
 • Töm alla husgeråd som innehåller vatten, exempelvis espresso- och kolsyremaskin.
 • Ta in trädgårdsslangen och töm utomhuskranen på vatten genom att ta bort snabbkopplingen. Kvarvarande vatten i kranen kan orsaka stora skador.
 • Titta till ditt fritidshus med jämna mellanrum eller be en granne om hjälp.

Rädd att vattnet fryser?

Vintersäkra fritidshuset, teckna en försäkring och sov gott när temperaturen faller.