Hemmet

Guide: Så hyr du ut bostaden eller sommarstugan

I tider av distansarbete och semester hemma är det bra läge för dig som vill dryga ut hushållskassan genom att hyra ut ditt hem eller fritidshus. Här tittar vi närmare på hur du kan hyra ut på ett tryggt, säkert och lönsamt sätt.

Under 2020 stod vi svenskar för 29 miljoner fritidsresor med övernattning inom landet, visade tidningen Vagabonds resebarometer. Med denna hemestertrend blev efterfrågan på att hyra boende extra stor, och enligt uthyrningssajten Airbnb:s spaning fortsätter detta att vara populärt framöver. Allt fler är också intresserade av att hyra över en längre tid (+28 dagar).

Det finns därmed intressanta möjligheter för dig som vill hyra ut hemmet eller fritidshuset – men också risker som det gäller att ha koll på.

Så blir din uthyrning trygg och säker

  • Sätt rätt hyra Få en uppfattning om vad du kan ta ut i hyra genom att söka på vad liknande bostäder i samma område hyrs ut för på sajter som Blocket eller Airbnb. I hyran kan du räkna in kapitalkostnader och driftkostnader (el, vatten, bredband osv) men du inte får ta ut en oskälig hyra. Läs mer hos Boupplysningen om du är osäker.
  • Gör avdrag på skatten Du får hyra ut skattefritt för upp till 40 000 kr per år, och för en villa eller fritidshus får du även dra av 20 procent av intäkterna som överstiger den summan. Med andra ord: Om du hyr ut för 100 000 kr på ett år kan du dra av 60 000 kronor, som ej behöver skatta.
  • Satsa på en attraktiv annons En bra annons som sticker ut ur mängden bör innehålla många bilder i hög kvalitet med detaljerad information om allt från sängplatser och boyta till olika bekvämligheter och gärna vilka aktiviteter och nöjen som finns i närheten.

Tips om ditt försäkringsskydd

Här kommer några goda råd från Trygg-Hansas hemförsäkringspecialist Håkan Franzén:

Uthyrning är inte helt riskfritt

– Det förekommer både skador och stölder i samband med bostads- och stuguthyrning. Det handlar exempelvis om skador på golv, köksinredning och möbler. Det händer också att hyresgäster orsakar vatten- och brandskador, säger Håkan Franzén.

Ta reda på vilket skydd som gäller för dig

Se alltid till att du har skydd i form av hemförsäkring för antingen villa, bostadsrätt eller hyresrätt, alternativt en fritidshusförsäkring.

– Komplettera gärna med någon av de tilläggsförsäkringar som finns, exempelvis en drulleförsäkring som skyddar mot plötsliga och oförutsedda skador, säger Håkan.

Du kan också förbättra skyddet med tilläggen Utökad byggnadsförsäkring eller Utökad bostadsrättsförsäkring – som ger bättre ersättning vid skada i bad- och duschrum och lägre åldersavdrag.

Begränsningar när du hyr ut

– Grundförsäkringen gäller på samma sätt även om du hyr ut din bostad. I drulleförsäkringen finns dock begränsningar för skador som orsakas av den som hyr bostaden, säger Håkan Franzén.

Tänk på att hyresgästen har samma krav som försäkringstagaren på att förhindra skada. Det kan till exempel vara att låsa dörren när bostaden lämnas och att så långt det är möjligt se till att en brand- eller vattenskada inte inträffar.

Så vad händer om hyresgästen råkar ha sönder något?

– Om du hyr ut via en förmedlingssajt kan du kolla upp om de erbjuder någon typ av värdskydd som täcker skada på egendomen.

Om du hyr ut ofta

– Om du hyr ut din bostad vid mer än något enstaka tillfälle bör du kontakta ditt försäkringsbolag och meddela detta. Det är viktigt att de har rätt uppgifter så att en eventuell skada kan ersättas fullt ut, säger Håkan Franzén.

Checklista – när du hyr ut

  • Olika regler för olika boendetyper Uthyrningsreglerna kan skilja sig beroende på om det är ett småhus, bostadsrätt eller hyresrätt. Se denna artikel hos Skatteverket för mer information.
  • Tänk på säkerheten Skriv alltid ett hyresavtal, ta referenser eller kontrollera hyresgästens omdöme om du använder tex Airbnb, och ta gärna ut en depositionsavgift.
  • Granska uthyrningssajten Ta reda på vilka villkor och avgifter som gäller, och vilket skydd som ingår innan du hyr ut via någon av olika förmedlingssajterna som finns.
  • Få tillstånd från bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren Om du hyr ut en bostadsrätt bör du kontrollera vilka regler som gäller och få ett godkännande av din bostadsrättsförening. Om du hyr ut en hyresrätt behöver du få godkännande från fastighetsägaren.
  • Besikta alltid Gör en besiktning och ta bilder både före och efter, och lås in dina värdesaker. Ett råd är att stöldskyddsmärka dina ägodelar så att de kan spåras vid en eventuell stöld
  • Tid är pengar När du hyr ut uppkommer extra kostnader och tid till allt från nyckelutlämning till slutstädning och att tillhandahålla sådant som sänglinne, handdukar och toalettpapper.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring