I tider av distansarbete och hemester är det bra läge för dig som vill dryga ut hushållskassan genom att hyra ut ditt hem eller fritidshus. Här tittar vi närmre på hur du kan hyra ut på ett tryggt, säkert och lönsamt sätt.
Under 2020 stod vi svenskar för 29 miljoner fritidsresor med övernattning inom landet, visade tidningen Vagabonds resebarometer. Med denna hemestertrend blev efterfrågan på att hyra boende extra stor, och enligt uthyrningssajten Airbnb:s spaning fortsätter detta att vara populärt framöver. Allt fler är också intresserade av att hyra över en längre tid (+28 dagar).
Det finns därmed intressanta möjligheter för dig som vill hyra ut hemmet eller fritidshuset – men också risker som det gäller att ha koll på.
Här kommer några goda råd från Trygg-Hansas hemförsäkringspecialist Håkan Franzén:
Uthyrning är inte helt riskfritt
– Det förekommer både skador och stölder i samband med bostads- och stuguthyrning. Det handlar exempelvis om skador på golv, köksinredning och möbler. Det händer också att hyresgäster orsakar vatten- och brandskador, säger Håkan Franzén.
Ta reda på vilket skydd som gäller för dig
Se alltid till att du har skydd i form av hemförsäkring för antingen villa, bostadsrätt eller hyresrätt, alternativt en fritidshusförsäkring.
– Komplettera gärna med någon av de tilläggsförsäkringar som finns, exempelvis en drulleförsäkring som skyddar mot plötsliga och oförutsedda skador, säger Håkan.
Du kan också förbättra skyddet med tilläggen Utökad byggnadsförsäkring eller Utökad bostadsrättsförsäkring – som ger bättre ersättning vid skada i bad- och duschrum och lägre åldersavdrag.
Begränsningar när du hyr ut
– Grundförsäkringen gäller på samma sätt även om du hyr ut din bostad. I drulleförsäkringen finns dock begränsningar för skador som orsakas av den som hyr bostaden, säger Håkan Franzén.
Tänk på att hyresgästen har samma krav som försäkringstagaren på att förhindra skada. Det kan till exempel vara att låsa dörren när bostaden lämnas och att så långt det är möjligt se till att en brand- eller vattenskada inte inträffar.
Så vad händer om hyresgästen råkar ha sönder något?
– Om du hyr ut via en förmedlingssajt kan du kolla upp om de erbjuder någon typ av värdskydd som täcker skada på egendomen.
Om du hyr ut ofta
– Om du hyr ut din bostad vid mer än något enstaka tillfälle bör du kontakta ditt försäkringsbolag och meddela detta. Det är viktigt att de har rätt uppgifter så att en eventuell skada kan ersättas fullt ut, säger Håkan Franzén.