Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

7 tips när du ska hyra ut din bostad

shadow

Du kan enkelt hyra ut din bostad under en helg eller längre perioder. Delningsekonomin erbjuder intressanta privatekonomiska möjligheter – men det finns risker som det gäller att hålla koll på.

Med sajter som exempelvis Airbnb så är det enkelt att dryga ut hushållskassan genom att hyra ut en del av sin bostad, hela lägenheten eller varför inte sommarstugan som ändå står tom under stora delar av året.

Men uthyrning medför också risker som du behöver hålla koll på:

– Det förekommer både skador och stölder i samband med bostads- och stuguthyrning, säger Håkan Franzén på Trygg-Hansa. Det handlar exempelvis om skador på golv, köksinredning och möbler. Det händer också att hyresgäster orsakar vatten- och brandskador.

Vår guide tipsar hur du kan göra din uthyrning både lönsam och trygg.

Guide: Så blir uthyrning en trygg och bra affär

  1. Granska uthyrningssajten

Det finns ett flertal förmedlingssajter som mot ersättning ger dig möjlighet att hyra ut din bostad under kortare eller längre perioder, men du bör ta en stund och granska avgifter, villkor och vilket skydd som ingår i överenskommelsen.

  1. Fixa tillstånd från bostadsrättsföreningen

Om du ska hyra ut en bostadsrätt bör du kontrollera vilka regler som gäller i din bostadsrättsförening i samband med andrahandsuthyrning. Rent juridiskt spelar det ingen roll om du hyr ut över en helg eller i ett halvår, det handlar om andrahandsuthyrning som ska godkännas av din förening.

  1. Tala med grannarna

Behåll den goda grannsämjan genom att berätta om dina uthyrningsplaner. Om grannarna inkluderas kan de kanske hålla ett extra öga på din bostad när du har hyresgäster på plats.

  1. Kolla med försäkringsbolaget

Se till att ha din bostad försäkrad. Den som bor i villa ska ha en Hemförsäkring villa, den som bor i hyreslägenhet ska ha en Hemförsäkring hyresrätt och den som bor i bostadsrätt ska välja Hemförsäkring bostadsrätt. Sommarstugan eller fjällstugan skyddas med en fritidshusförsäkring.

– Komplettera gärna med någon av de tilläggsförsäkringar som finns, exempelvis en drulleförsäkring som skyddar mot plötsliga och oförutsedda skador, säger Håkan Franzén på Trygg-Hansa..

Man kan också förbättra skyddet med en utökad byggnadsförsäkring/utökad bostadsrättsförsäkring, då får du bättre ersättning vid skada i bad- och duschrum och lägre åldersavdrag.

  1. Skyddet i din hemförsäkring

– Grundförsäkringen gäller på samma sätt även om du hyr ut din bostad. I drulleförsäkringen finns dock begränsningar för skador som orsakas av den som hyr bostaden, säger Håkan Franzén.

Man bör också tänka på att den som hyr bostaden har samma krav som den som är försäkringstagare att se till att förhindra skada. Det kan till exempel vara att låsa dörren när bostaden lämnas och att så långt det är möjligt se till att brand- eller vattenskada inte inträffar. Det finns också begränsningar för om hyresgästen uppsåtligen skadar bostaden.

  1. Ha koll på inventarierna

Gör en enkel dokumentation av din bostad. Skriv en lista över inventarier och komplettera med mobilbilder/video som visar bostadens skick. Se till att ha ett låst utrymme dit dina hyresgäster inte har tillträde och undvik att ha värdeföremål hemma. Ett råd är att använda Smart-DNA (säljs av flera försäkringsbolag), då kan dina ägodelar spåras tillbaka till dig efter en eventuell stöld.

  1. Glöm inte bort kostnaderna

Värdera din egen tid och glöm inte bort de extra kostnader som uppkommer när du hyr ut din bostad. Enligt Airbnb så tillhandhåller de flesta uthyrare sänglinne, handdukar och toalettpapper samt slutstädning.

shadow

Frysskador i fritidshuset – dyr kalldusch

Frysta vattenledningar är både dyrt och besvärligt att åtgärda. Ta del av våra tips om hur du undviker skadan.

Läs merarrow
shadow

Renovera kök – här är framgångsreceptet

Går det att renovera kök utan krångel? Javisst – framför allt om du prioriterar säkerhet och funktion.

Läs merarrow