Tänk dig att komma hem till en vattenfylld källare. Alla telefonsamtal du behöver ringa, allt bråte du behöver röja bort, reparationerna och torktiderna – månader av slit och väntan. Men det finns mycket du kan göra för att inte drabbas.
Klimatet förändras och översvämningar blir allt vanligare, med en ökad risk under sommarmånaderna och tidig höst. Ändå är det få husägare som har vidtagit åtgärder för att inte drabbas av en vattenskada efter en översvämning, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.
Översvämningar i hus kan orsakas av två saker. Det vanligaste är att vattnet i det kommunala dagvattensystemet (regnvatten) trycks upp bakvägen, in i ditt hus. Antingen är det kommunala systemet inte dimensionerat för de allt större nederbördsmängderna, eller så har det uppstått stopp i systemet.
Det händer också att sjöar och vattendrag svämmar över, som en följd av intensivt och långvarigt regnande. Vattnet rinner sedan in i huset genom exempelvis ventiler och källarfönster.
Två råd till alla husägare för att förebygga vattenskada till följd av översvämning:
Finns det risk för översvämning där du bor? Följ väderleksrapporterna noga. Om risken för överhängande och du befarar att ditt hus kan komma att skadas, flytta upp lösöre från källaren till övervåningen. Palla upp upp möbler som står i källaren eller på markplan med brädlappar eller liknande för att undvika att de står i vatten.
Stormvarning? Genom rätt förberedelser kan du minska risken för att människor, hus och ägodelar skadas i stormen.
Kraftig torka, vårfloder, skyfall och stormar – så här rustar du ditt hus för att stå emot klimatets humörsvängningar.
Finns det risk för översvämning där du bor? Då vill vi tipsa dig om hur du kan slippa drabbas av en vattenskada i ditt hem – och få bästa möjliga hjälp om det ändå skulle hända.