Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

Spisvakt

shadow

Öka säkerheten och minska din oro

Har du någonsin blivit distraherad och glömt en kastrull på spisen? Du är inte ensam. Omkring var femte brand i svenska bostäder startar vid spisen. Det är lätt hänt, men som tur är det också lätt att förebygga.

Spisvakten gör matlagningen säker

En spisvakt är en liten anordning som sitter i köksfläkten. En sensor övervakar spisen, och om det uppstår en brandfara sätter ett larm i gång. Spisvakter kan reagera på till exempel rök, värme och inaktivitet vid spisen. Dessutom kan de kompletteras med ett system för att släcka de bränder som trots allt kan uppstår på spisen.

Och för dig som inte har en spisvakt: om det brinner i en kastrull ska du kväva elden med ett lock eller en brandfilt. Försök absolut inte släcka med vatten!

Vem kan installera spisvakten?

Vem som är behörig att installera en spisvakt varierar mellan olika typer av spisvakter. En annan sak som påverkar är hur spisen är ansluten till elnätet. Du behöver alltså själv ta reda på vem som får utföra installationen.

shadow

Brandvarnare

En i taket i varje rumRök stiger uppåt, montera därför brandvarnaren i taket, minst 50 cm från väggen. Om du bor stort behöver du en i varje rum, eftersom varje brandvarnare får skydda h…

Läs merarrow
shadow

Tänk på detta när du stänger fritidshuset

Dags att stänga fritidshuset? Genom rätt förberedelser ökar du dina chanser att finna huset i samma skick i vår.

Läs merarrow