Brandvarnare

En i taket i varje rum

 

Rök stiger uppåt, montera därför brandvarnaren i taket, minst 50 cm från väggen. Om du bor stort behöver du en i varje rum, eftersom varje brandvarnare får skydda högst 40–60 kvm. Tänk på de rum där det finns en brandrisk på grund av elektrisk utrustning och sätt en utanför sovrummet. Se till att du har minst en brandvarnare per våningsplan och en högst upp i trappen. Däremot ska du inte ha någon brandvarnare nära köksspisen eller i badrummet, garaget eller hobbyrummet – där kan den nämligen orsaka falsklarm.

 

Köp rätt brandvarnare för ditt hem

 

När du köper en brandvarnare har du några val att göra, men se alltid till att den har standardmärkningen SS-EN 14604. Du kan sedan välja antingen en brandvarnare som är ansluten till elnätet (med ett reservbatteri) eller en helt batteridriven. Vissa batterier behöver du byta en gång per år och andra typer räcker upp till tio år. Det är viktigt att du kollar batterierna minst en gång om året. Tänk också på att en gång per år dammsuga brandvarnaren utifrån.

 

Testa brandvarnaren regelbundet

 

Kolla minst en gång per kvartal att brandvarnaren verkligen fungerar. Du testar den genom att trycka på en testknapp – då ska du höra en varningssignal. Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan du se en film om hur du testar din brandvarnare, läs mer här. Efter 8–10 år behöver du byta ut alla brandvarnare.

Kom ihåg:

 

En avstängd brandvarnare = ingen brandvarnare