Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

Så brandsäkrar du ditt hem

shadow

Den förvirring och panik som uppstår när man väcks mitt i natten, yrvaken och med brandlukt och lågor i huset, går knappast att föreställa sig. Men genom att vara rätt förberedd ökar du dina chanser att avstyra en katastrof.

Att det ska börja brinna hemma är många människors värsta mardröm. Men mardrömmar inträffar; varje dag brinner det i ett 20-tal hem och varje år dör över 100 personer i bostadsbränder. Genom att brandsäkra ditt hem är chansen stor att ingen kommer till skada.

Det bästa är givetvis att försöka undvika att det börjar brinna överhuvudtaget. Den största brandrisken är den mänskliga faktorn – glömda stearinljus, en kastrull som kokar torrt, sängrökning – men vi har också mycket teknik i våra bostäder som kan orsaka brand.

Brandsäkra varje våningsplan

Du bör därför utrusta din bostad med ett komplett brandskydd, som består av brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Brandvarnaren bör kontrolleras regelbundet, för att säkerställa att den fungerar. Brandsläckaren som rekommenderas är sex kilos pulversläckare. Brandfilten bör placeras centralt i hemmet, gärna i köket. Har din bostad flera våningsplan? Då bör du ha ett komplett brandskydd på varje våningsplan.

Minst lika viktigt – och något som många inte tänker på – är det att upprätta en utrymningsplan (samt en alternativ utrymningsplan), fastställa återsamlingsplats uppsamlingsplats och öva utrymning med familjen.

Har du barn? Lär dem att inte gömma sig för elden, att de ska ropa på hjälp och hur viktigt det är att krypa ut –, under den svarta, giftiga röken. Lär dem också att stänga dörren till det rum som brinner. Bor ni i lägenhet? Berätta för barnen att de aldrig får gå ut i en rökfylld trappuppgång, att de i stället ska stanna kvar i lägenheten och tillkalla hjälp därifrån, antingen genom att ringa 112 eller ropa på hjälp från fönstret eller balkongen, och stänga dörren bakom sig.

Ladda ner Trygg-Hansas checklista om brandskydd och lär dig mer om hur du brandövar med barnen.

Brandsäkra ditt hem – 5 måsten

• Brandsläckare

• Brandvarnare

• Brandfilt

• Utrymningsplan

• Uppsamlingsplats

shadow

40 procent ökad brandrisk i december

December är tiden för levande ljus och sprakande eld i kaminen. Mysets baksida är att risken för brand ökar rejält.

Läs mer
shadow

Frysskador i fritidshuset – dyr kalldusch

Frysta vattenledningar är både dyrt och besvärligt att åtgärda. Ta del av våra tips om hur du undviker skadan.

Läs mer