Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

Brandövning tillsammans med barnen

shadow

Att brandöva är en självklarhet på de flesta arbetsplatser. Vi förväntar oss också att våra barn får göra det på förskolan/skolan. Men hur ofta – om någonsin – har du brandövning hemma?

Hemmet är den plats där vi tillbringar större delen av vårt liv. Ändå är det väldigt få familjer som har en utrymningsplan, trots att en sådan kan göra skillnaden mellan liv och död.

En utrymningsplan kan se olika ut, beroende på om ni bor i ett flerfamiljshus eller i villa. Det viktiga är att alla i familjen känner till planen och vet vad som gäller om det skulle börja brinna. Om ni har ett fritidshus bör ni givetvis ha en utrymningsplan för det också.

Involvera grannarna i brandövningen

Men det räcker inte med att ha en plan – ni måste brandöva också! Ett tips är att öva tillsammans med grannarna i kvarteret eller trappuppgången. Då är ni fler som är förberedda om det börjar brinna.

Har du barn? Lär dem att inte gömma sig för elden, att de i stället ska ropa på hjälp. Lär dem också hur viktigt det är att krypa ut – under den svarta, giftiga röken – och att stänga dörren till det rum som brinner. Bor ni i lägenhet? Berätta då om livsfaran med rökfyllda trapphus, och att de bör hålla ytterdörren stängd, stanna kvar i lägenheten och tillkalla hjälp därifrån. För kom ihåg: Det är nästan alltid röken som dödar, inte elden.

Tänk på att små barn inte har samma minne som du, och att de därför behöver ha brandövning oftare än en gång om året för att inte glömma. Gör det också till en vana att alltid visa barnen var utrymningsvägarna och uppsamlingsplatsen finns när ni är på nya ställen.

Kom ihåg! Brandsläckare, brandvarnare, brandfilt, utrymningsplan och uppsamlingsplats – brandskyddets fem måsten. Mer information om brandskydd och hur du brandövar med barnen hittar du här.

Spela eldracet här!

Tips! Så brandövar du hemma

• Gör en utrymningsplan och låt gärna barnen vara med i planeringen. Gå igenom husets alla utrymningsvägar.

• Om möjligt – se till att ha minst två utrymningsvägar för alla i familjen, minst en per våningsplan.

• Prata om att röken är farlig och att man därför aldrig ska gå ut i ett rökfyllt trapphus.

• Visa hur man gör för att krypa under röken.

• Visa också hur brandsläckaren fungerar och hur man använder brandfilten för att skydda sig och kväva mindre eldar.

• Det är mycket viktigt att ni bestämmer en tydlig uppsamlingsplats vid brand. Om alla går dit vet ni när alla är ute – och ni behöver inte gå in igen för att kolla om någon saknas.

shadow

Så brandsäkrar du ditt hem

Genom brandskydd och rätt förberedelser ökar du dina chanser att avstyra en katastrof om det börjar brinna i ditt hem.

Läs mer
shadow

Så klimatsäkrar du ditt hus

Kraftig torka, vårfloder, skyfall och stormar – så här rustar du ditt hus för att stå emot klimatets humörsvängningar.

Läs mer