Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

Brandöva i Virtual Reality

play-button
shadow

De flesta har brandövat i skolan eller på sin arbetsplats men få har brandövat i sina egna hem. Det vill vi ändra på. Med vår VR/360°-film Brandkoll kan du uppleva hur det är att vara i ett brinnande hus samtidigt som du lär dig vad du ska göra om det börjar brinna. Och glöm inte att brandöva i din egen bostad också!

Bäst upplevelse får du genom att se filmen i YouTube-appen med din mobil och ett par VR-glasögon.

Varje dag brinner det i 17 svenska hem. Därför är det viktigt att rusta hemmet väl mot brand. Fungerande brandvarnare är av största prioritet precis som att ha en utrymningsplan och en gemensam uppsamlingsplats. En utrymningsplan kan se olika ut, beroende på om du bor i flerfamiljshus eller i villa. Det viktiga är att alla i familjen känner till planen och vet vad som gäller om det skulle börja brinna. Men det räcker inte med att ha en plan – ni måste brandöva också!

Ladda ner checklistan


Att brandöva hemma räddar liv

Barn såväl som vuxna hanterar ofta stressade situationer genom att reagera istället för agera. Genom att brandöva minst en gång per år, så lär sig hela familjen vad de ska göra om det börjar brinna hemma.  Se filmen där Trygg-Hansa låter två familjer prova att brandöva i virtual reality och lära dig mer om hur du skyddar dig mot brand.


Förebygg:

Brandskolan
Barnvarnarexperimentet
Eldracet – spel som lär barn om brand
Så brandsäkrar du ditt hem
Skaffa brandskydd – och glöm inte brandfilt

Tips! Så brandövar du hemma

• Gör en utrymningsplan och låt gärna barnen vara med i planeringen. Gå igenom husets alla utrymningsvägar.
• Om möjligt – se till att ha minst två utrymningsvägar för alla i familjen, minst en per våningsplan.
• Prata om att röken är farlig och att man därför aldrig ska gå ut i ett rökfyllt trapphus.
• Visa hur man gör för att krypa under röken.
• Visa också hur brandsläckaren fungerar och hur man använder brandfilten för att skydda sig och kväva mindre eldar.
• Det är mycket viktigt att ni bestämmer en tydlig uppsamlingsplats vid brand. Om alla går dit vet ni när alla är ute – och ni behöver inte gå in igen för att kolla om någon saknas.
• För dig som bor i ett flerfamiljshus – gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus.
• Öppna inte en dörr utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Om du känner på dörren upptill och den är varm så brinner det förmodligen på andra sidan.
• När du utrymmer, stäng då alla dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid.
• Gå sedan till uppsamlingsplatsen.

shadow

Brandöva hemma

Det är mycket viktigt att man har en utrymningsplan. Denna ser olika ut, beroende på om man bor i ett flerfamiljshus eller i villa. Det viktigt att alla i familjen känner till den och vet…

Läs mer
shadow

Vänd på brandsläckaren (och andra brandtips)

Ett bra brandskydd – som består av brandvarnare, brandsläckare och brandfilt – kan göra skillnaden mellan liv och död. Ändå har närmare sju av tio svenskar ett otillräckligt brandskydd…

Läs mer