Hemmet

Tips & experthjälp för ett säkrare hem

Grilla ute – hela checklistan

shadow

När sommarvärmen kommer är det härligt att kunna grilla ute i det fria. Men det gäller att ha koll på när, var och hur du får grilla.

Om du tänker grilla i naturen behöver du först försäkra dig om att det inte är förbjudet att elda, det gör du enklast på Länsstyrelsens hemsida eller din kommuns räddningstjänsts hemsida.
Särskilda regler gäller när du grillar i ett naturreservat, även den informationen går att få från din kommun eller din länsstyrelse.
När det är eldningsförbud får du bara använda kolgrillar eller små fältkök med öppen låga.

Välj rätt mark

Om du vill grilla genom att göra upp en eld direkt på marken, se till att välja ett ställe där elden inte riskerar att sprida sig eller skada buskar och växtlighet runtom. Grus eller sandig mark är lämpliga underlag. Däremot ska du undvika mossa, torvmark och jordig skogsmark – dels för att elden riskerar att sprida sig, dels för att det kan ligga och pyra för att sedan flamma upp efter att du gått därifrån. Man ska inte heller elda direkt på eller alldeles intill berghällar eller större stenblock eftersom de riskerar att spricka och gå sönder.

Om du behöver virke till elden kan du plocka löst liggande pinnar, grenar och kottar som redan fallit till marken. Det är inte tillåtet att såga ned träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd.

Grilla hemma

Att grilla hemma är också populärt och har du en egen tomt får du elda i vanlig ”hushållsgrill”, till exempel kol- eller gasolgrill, även om det råder eldningsförbud.

Om du bor i en lägenhet bör du kontrollera med fastighetsägaren vilka regler som gäller.
Tänk på att det är förbjudet och kan vara livsfarligt att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en annan balkong. Förutom att grillen kan orsaka en brand finns även en risk för att någon drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort.
Bor du i en lägenhet med balkong är det därför allra säkrast att använda en elektrisk grill.

Så grillar du säkert

Allmänt

• Använd i första hand grill, spritkök eller en byggd grillplats om du ska laga mat över eld.

• Var försiktig med tändvätska! Den orsakar ett mer svårkontrollerat brandförlopp. Välj hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare. Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt, flaskan kan explodera.

• Ha gärna en hink vatten, eller några blöta granruskor i närheten. De kan du snabbt släcka med i fall det krävs.

• Om elden sprider sig – larma räddningstjänsten via 112. Försök sedan hejda elden i vindriktningen genom att slå med ruskor av små träd, helst barrträd.

Med grill

• Håll ett tryggt avstånd till byggnader och placera inte grillen vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak. Grillen ska placeras så att det inte finns risk att elden sprider sig.

• Elda bara med grillkol eller briketter.

• Många markbränder har startats av engångsgrillar. En engångsgrill är inte att betrakta som en säker grillplats.

• Använder du engångsgrill, släng den inte i en container eller en soptunna innan kolen är släckt och kall. Vissa parker har sommartid särskilda skräpkorgar för engångsgrillar, använd gärna dem.

• Kontrollera noggrant att kolen inte glöder efteråt. Tänk på att briketter kan glöda på insidan fast du hällt vatten över dem. Ett bra tips är att lägga aluminiumfolie i botten på grillen. När glöden är släckt kan du vika ihop folien till ett paket och låta det stå ute till nästa dag.

• Kan du hålla i kolen med fingrarna är den kall nog att slängas. Låt annars grillen stå med locket på eller dränk kolen i vatten.

• Lämna aldrig grillen utan bevakning.

Öppen eld

• Allemansrätten säger att du får göra upp eld i naturen under säkra förhållanden.

• Om du ska skapa en egen eldstad – gräv en grop som du lägger stenar runt.

• I övrigt gäller samma säkerhetsåtgärder som vid grillning.

shadow

Elda i trädgården på ett säkert sätt

Att elda ute kan vara riktigt mysigt, men läget kan snabbt förändras om du inte är varsam. Här är tipsen som hjälper dig att elda ute på ett säkert sätt.

Läs mer
shadow

Renovera badrum – men undvik en kalldusch

Att renovera badrum kan bli rena drömmen… eller inte. Med våra tips och råd undviker du ovälkomna risker och skador.

Läs mer